Valstiskās audzināšanas apakškomisija aicina pārskatīt kritērijus valsts finansiāli atbalstītu filmu izvēlei

(24.01.2012.)

Otrdien, 24.janvārī, Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāti, pārrunājot valsts finansējuma piešķiršanu filmu veidošanai, aicināja Kultūras ministriju kopīgi ar kino nozares pārstāvjiem pārskatīt esošos filmu izvēles kritērijus.

Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāti atzina, ka Latvijas kino industrijai paredzētais finansējums jāpiešķir gan pilnīgi brīvai un neierobežotai radošai izpausmei, gan audzinošu funkciju izpildei. Daļa kino nozarei piešķirtā finansējuma būtu jānoformē kā nacionālais pasūtījums, lai nodrošinātu valstij būtisku tēmu aplūkošanu un sabiedrības stiprināšanu.

Vienlaikus deputāti bija vienoti nostādnē, ka ierosinājumiem par nacionālā pasūtījuma saturu būtu jānāk no sabiedrības, tāpēc apakškomisija aicina kultūras nozares un nevalstisko organizāciju pārstāvjus sniegt savus priekšlikumus par to, kādi kino darbi dotu lielāko labumu sabiedrībai.

Komisijai nevajadzētu vienpersoniski jaukties kritēriju izstrādē, taču sabiedrībai nozīmīgām vērtībām šajos kritērijos vajadzētu atainoties, viedokli pauda deputāts Vladimirs Reskājs (SC). Deputāts Gunārs Igaunis (ZRP) piebilda, ka valstij jāveicina ģimenes vērtību plašāks atspoguļojums.

Savukārt deputāte Inguna Rībena (Vienotība) rosināja, ka katru gadu varētu aizvadīt kādas Latvijai nozīmīgas kultūras personības vai notikuma zīmē. Piemēram, 2003.gadā, atzīmējot Ojāra Vācieša jubileju, kultūras nozarē pastiprināta uzmanība tika veltīta šī izcilā dzejnieka atstātajam mantojumam.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda pārliecību, ka, ievērojot sabiedrības intereses un vēlmes kino finansēšanas procesā, ir lielākas cerības nākotnē virzīties uz lielāku finansiālu atbalstu nozarei kopumā.

„Mākslai ir vairākas funkcijas, taču patlaban audzinošā funkcija ir atstāta novārtā,” teica R.Dzintars, vienlaikus uzsverot, ka ir jādomā arī par jau tapušo filmu izplatīšanu un pieejamību skatītājiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt