Saeimas komisija lems par uzlabojumiem krimināllietu izskatīšanā

(17.01.2012.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 18.janvārī, skatīs otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas cita starpā paredz mainīt krimināllietu izskatīšanas kārtību.

Likuma grozījumi ierosināti, lai būtiski paātrinātu krimināllietu izskatīšanu un novērstu iespēju novilcināt lietu izskatīšanu, informē komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne. Viņa norāda, ka likuma izmaiņas ļaus izvairīties no kompensācijām, kas valstij jāmaksā par cilvēktiesību konvencijas pārkāpumiem.

Priekšlikums paredz, ka visas krimināllietas kā pirmās instances tiesa skata rajona (pilsētas) tiesa. Apelācijas kārtībā lietas skatīs apgabaltiesa, bet kasācijas kārtībā – Augstākās tiesas Senāts. Ar likuma grozījumiem paredzēts atteikties no lietu izskatīšanas Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātā.

Juridiskā komisija par šo priekšlikumu ir saņēmusi pozitīvu atzinumu no atsevišķiem tiesnešiem, taču to neatbalsta Tieslietu padome.

Uz komisijas sēdi aicināti Tieslietu ministrijas, prokuratūras un tiesu pārstāvji, kā arī Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga.

Juridiskās komisijas sēde notiks trešdien, 18.janvārī, plkst.10.00 Jēkaba ielā 11, 426.telpā. 

 

Saeimas Preses diensts

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt