Reirs: sākumdeklarēšanās no 2012.gada būs spēcīgs ierocis ēnu ekonomikas apkarošanā

(31.08.2011.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 31.augustā, skatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektu. Jaunais likums no 2012.gada paredz pienākumu fiziskām personām deklarēt savu mantisko stāvokli.

„Šis ir ārkārtīgi svarīgs likums, jo bez tā nav iedomājama tālāka uzņēmējdarbības vides sakārtošana. Sākumdeklarēšanās ļaus saskaitīt visus iedzīvotāju aktīvus, tādējādi ierobežojot pelēko ekonomiku, kas ir traucēklis normālai uzņēmumu konkurencei un korupcijas ierobežošanai,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Likumprojektā paredzēts, ka mantiskais stāvoklis uz 2012.gada 1.janvāra plkst.00.00 būs jādeklarē tām personām, kurām ir nekustamais īpašums ārvalstīs vai citi īpašumi ārvalstīs, kuru vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas. Deklarēšanās pienākums stāsies spēkā arī, ja personai ir skaidras naudas uzkrājumi, pieder finanšu instrumenti vai citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas. Tāpat deklarācija būs jāiesniedz, ja fiziskai personai ir aizņēmumi vai tā izsniegusi aizdevumus, kas pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas.

Sākumdeklarēšana attieksies uz Latvijas rezidentiem - pilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem, kam izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai pastāvīgās uzturēšanās apliecība Latvijā.
 
Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju šis pienākums deklarēt mantisko stāvokli attieksies uz 50 līdz 70 tūkstošiem cilvēki. J.Reirs skaidro, ka deklarēšanās kārtība būs līdzīga tai, kāda attiecas uz valsts amatpersonām un tādā veidā jau patlaban ikgadu deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniedz gandrīz 60 tūkstoši personu.

Plānots, ka, nomaksājot nodokļa likmi 15 procentu apmērā, varēs legalizēt ienākumus, kas gūti laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim. Šādas tiesības deklarēt iepriekš nedeklarētus ienākumus būs no nākamā gada sākuma līdz aprīlim, paredz likumprojekta otrajam lasījumam atbalstītā redakcija. Likumprojekts arī paredz, ka no 2012.gada 1.janvāra uzkrājumi, kas pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jāieskaita savā kontā reģistrētā kredītiestādē, krājaizdevu sabiedrībā vai pasta norēķinu sistēmā. Pēc šīs darbības veikšanas persona varēs brīvi izvēlēties tai ērtāko uzkrājumu glabāšanas veidu.

Plānots, ka deklarācija būs jāaizpilda vienu reizi, un to varēs iesniegt personīgi, elektroniski, izmantojot VID deklarēšanas sistēmu, vai pa pastu ierakstītā vēstulē.

Par likumprojektu „Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums” otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai. Lai deklarāciju iesniegšanu uzsāktu no nākamā gada sākumā, likumprojekts jāpieņem līdz decembrim, norāda komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt