Tautsaimniecības komisija skatīs apjomīgus grozījumus Meža likumā

(29.08.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 30.augustā, strādās ar grozījumiem Meža likumā. Likumprojekts tiks gatavots skatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

„Komisija grozījumus Meža likumā uzskata par ārkārtīgi svarīgiem, jo tie skar vienu no būtiskākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, turklāt meži klāj pusi Latvijas teritorijas,” norāda komisijas priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens.

Komisijas priekšsēdētāja biedrs atzīmē, ka komisijas izveidotā darba grupa uzskatīja par nepieciešamu izvērtēt meža nozari ne tikai saistībā ar administratīvā sloga samazināšanu mežkopības nozarei, kā to vēlējās likumprojektu virzošā Zemkopības ministrija, bet arī izvērtēt likumprojektu daudz plašākā kontekstā – vai Latvijā netiek pārmērīgos apjomos izcirsti meži, vai šie apjomi atbilst ilgtspējīgas mežu attīstības politikai. Tāpat komisijas darba grupas uzmanībā bija kailcirtes, kuru pieaugošais apjoms uztrauc sabiedrību. Visbeidzot trešais lielais jautājums bija Valsts Meža dienesta reforma.

„Par pirmajiem diviem jautājumiem darba grupa nonāca pie secinājuma, ka meža ciršanas apjomi ir optimāli, tie nepārsniedz 70 procentus no ikgadējā pieauguma un ir pat iespēja tos palielināt,” atzīmē A.Ašeradens. 

„Savukārt attiecībā uz kailcirtēm un meža ciršanas taktiku, komisija likumprojektā iestrādājusi deleģējumu Ministru kabinetam izstrādāt precizējošus noteikumus ciršanas taktikai, kas ļauj precīzi sabalansēt trīs mežu vērtības – ekonomisko, bioloģiskās daudzveidības un sociālo jautājumu. Attiecībā uz Meža dienesta reformu, darba grupa iepazinās ar to, tomēr tā kā šī reforma nav likuma jautājums, tad īpaši lēmumi nav likumprojektā iestrādāti,” skaidro A.Ašeradens.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē notiks otrdien, 30.augustā, plkst.10.00 Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde