Saeimas komisija sāk darbu pie grozījumiem Zinātniskās darbības likumā

(18.08.2011.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ceturtdien, 18.augustā, kopā ar akadēmiskās sfēras pārstāvjiem pārrunāja plānotos grozījumus Zinātniskās darbības likumā. Grozījumi precizēs zinātnisko institūciju juridisko statusu, kā arī zinātnisko izgudrojumu tiesisko aizsardzību, komercializāciju un zināšanu pārnesi.

Komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete informē, ka komisija uzsākusi darbu pie ļoti būtiskiem likuma grozījumiem, kas izstrādāti, lai sakārtotu valsts finansēto zinātnisko izgudrojumu reģistrēšanas un patentēšanas kārtību un uzlabotu zinātnisko institūciju tiesisko regulējumu.

Kā komisijas sēdē norādīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, patlaban zinātnisko izgudrojumu patentēšana Latvijā faktiski ir apturēta. Nesakārtotās vides dēļ „mēs esam spiesti nevis pārdot produktu, bet gan pārdot ideju par produktu,” pauda I.Kalviņš.

Ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka mantiskās tiesības uz valsts budžeta finansētās zinātniskās darbības ietvaros radītu izgudrojumu pieder vienai vai vairākām valsts zinātniskajām institūcijām, jo šīs institūcijas zināšanu pārnesi spēj nodrošināt ievērojami efektīvāk nekā fiziska persona vai valsts tiešās pārvaldes iestāde, norāda eksperti.

Tiks noteikta arī kārtība, kādā valsts zinātniskā institūcija pieņem lēmumus par tai piederošām mantiskajām tiesībām uz valsts finansēto izgudrojumu paturēšanu vai nodošanu tās izgudrotājam. Tāpat plānots noteikt pienākumu valsts zinātniskajām institūcijām nodrošināt tai piederošo mantisko tiesību uz izgudrojumu aizsardzību, lai nākotnē būtu iespējams veikt šo tiesību komercializāciju.

Komisijas eksperti uzsvēra, ka plānotie grozījumi neatrisinās visas nozares problēmas, taču sekmēs izgudrotāju iespējas un interesi patentēt savus izgudrojumus.

Komisija darbu pie grozījumiem Zinātniskās darbības likumā plāno turpināt nākamceturtdien, 25.augustā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt