Lietuvas parlamentārieši pateicas Kalniņam par atbalstu Golovatova lietā

(26.07.2011.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš saņēmis sava Lietuvas kolēģa vēstuli, kurā pausta pateicība par stingro un savlaicīgo atbalstu Lietuvas pozīcijai saistībā ar Austrijas lēmumu neizdot Lietuvai bijušo PSRS īpašo uzdevumu vienības „Alfa” komandieri Mihailu Golovatovu, kurš 1991.gada janvārī vadīja asiņaino uzbrukumu Lietuvas neatkarības aizstāvjiem pie Viļņas televīzijas torņa.

Lietuvas Seima Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Emanuels Zingeris (Emanuelis Zingeris) vēstulē uzsver, ka panākt taisnīgumu 13.janvāra lietā ir nozīmīgi ne tikai Lietuvai, bet visām Baltijas valstīm un Lietuva 1991.gada janvāra notikumus redz kā trīs tautu kopīgu cīņu par Baltijas neatkarību.

Austrijas tiesībsargājošo iestāžu lēmums izraisīja Lietuvas sabiedrībā vilšanos un burtiski pārcēla mūs atpakaļ laikā, kad Baltijas valstis cīnījās ar visspēcīgāko impēriju par Eiropas vērtībām, pauž E.Zingeris.  

Lietuvas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzskata, ka patlaban mums kopīgi jādemonstrē Eiropai nelokāma uzticība taisnīgumam un tiesiskumam, panākot rūpīgu šī gadījuma izmeklēšanu un izvērtēšanu attiecīgajās Eiropas institūcijās. Šis bezprecedenta gadījums nav tikai Lietuvas un Austrijas problēma. Šis gadījums var būtiski ietekmēt visu Eiropas Savienību, tās pamatvērtības un tiesiskumu, teikts vēstulē.

E.Zingeris secina, ka ir vēl daudz darāmā publiskās diplomātijas jomā, lai pasaule iepazītu divdesmitā gadsimta totalitārisma sāpīgās sekas Baltijā un cenu, ko nācās maksāt par neatkarības atjaunošanu.
 
O.Kalniņš iepriekš ir paudis atbalstu Lietuvas prasībai izdot M.Golovatovu, novērtējot Austrijas lēmumu atbrīvot šo cilvēku kā juridiski šaubīgu un politiski neattaisnojamu. Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs pauda nožēlu, ka Eiropas Savienības dalībvalsts acīmredzami neizprot tā laika notikumus un to milzīgo nozīmi trim citām Eiropas Savienības dalībniecēm – Baltijas valstīm, uzsverot, ka notikušais no jauna atgādina par vienotas stratēģijas trūkumu Eiropas Savienības attiecībās ar Krieviju.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde