Aizsardzības komisija atbalsta stingrākas prasības KNAB vadītāja amata kandidātiem

(29.06.2011.)
Galerie

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 29.jūnijā, izskatot Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinātās izmaņas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, konceptuāli atbalstīja papildu kritēriju noteikšanu biroja vadītāja amata kandidātiem.

„Deputāti atbalsta detalizētāku kritēriju noteikšanu personām, kas var pretendēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja amatam. Tomēr prezidenta iesniegtais likumprojekts komisijā tiks uzlabots, ņemot vērā Ģenerālprokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Tieslietu ministrijas viedokļus,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

„Likumprojektā jāprecizē piedāvātā norma par kandidāta izglītību, profesionālo pieredzi un politisko darbību. Iespējams, vienlaikus jādebatē arī par pašu kandidātu izvirzīšanas procesu, lai tas būtu profesionāls un politiski neitrāls. Pretendentu varētu izvērtēt speciāla komisija, līdzīgi kāda tika izveidota, lai vērtētu Normunda Vilnīša atbilstību amatam. Šādā komisijā būtu jāiesaista ģenerālprokurors, pārstāvji no Augstākās tiesas, Satversmes aizsardzības biroja, Drošības policijas un arī kāds pretkorupcijas jomas eksperts,” pauda A.Latkovskis.

Valsts prezidents iesniegtajā likumprojektā piedāvā kritēriju, ka amata kandidātam jābūt vismaz divu gadu pieredzei operatīvajā un izmeklēšanas darbā. Taču saskaņā ar šādu formulējumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatam nevarētu pretendēt ne tiesneši, ne prokurori, skaidroja Ģenerālprokuratūras un Tieslietu ministrijas pārstāvji.

Atsevišķi komisijas deputāti atzina, ka sīku kritēriju noteikšana likumā sevi var neattaisnot, tādējādi samazinātos iespējas atrast patiesi piemērotu KNAB vadītāju.

Deputātiem un iesaistīto institūciju pārstāvjiem bija dažādi viedokļi, vai likumā kā vienu no kritērijiem noteikt labu pretendenta reputāciju. Šī ir juridiski nekonkrēta prasība, taču ir ierakstīta likumos kā kritērijs vairāku amatpersonu atlasei, skaidroja Tieslietu ministrijas pārstāve.

Komisija rosinās likumprojektu „Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā” Saeimā skatīt kā steidzamu divos lasījumos.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.jūlijā
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju