Jauniešu Saeimas Eiropas lietu komisijā aktīvas debates par bēgļu uzņemšanu

(03.06.2011.)

Jauniešu Saeimas dalībnieki piektdien, 3.jūnijā, strādājot Eiropas lietu komisijā, aktīvi diskutēja gan par Eiropas Savienības (ES) imigrācijas politiku, gan ES veltītas informācijas pieejamību jauniešiem un jauniešu prakses iespējām citās Eiropas valstīs.
  
Sēdes vadītāja, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Imanta Lieģa rosināti, šajā komisijā strādājošie Jauniešu Saeimas deputāti pārrunāja virkni aktuālu jautājumu, ar kuriem ikdienā saskaras ES politikas veidotāji.

Visdzīvākās debates norisinājās par to, vai Latvijai kā ES dalībvalstij nepieciešams uzņemt bēgļus no Ziemeļāfrikas arābu valstīm. Jaunieši diskusijā pauda atšķirīgus viedokļus, vienai daļai debatētāju atbalstot iespēju bēgļus izmitināt arī Latvijā, savukārt citiem aktīvi iebilstot.

Daļa jauniešu atzina, ka Ziemeļāfrikas bēgļu uzņemšana Latvijā būtu mūsu valsts labas gribas žests. Dalībvalstu solidaritāte ir viens no būtiskākajiem ES principiem. Tādēļ arī Latvijai jāpalīdz risināt imigrantu pieplūduma problēmu, ar kuru saskaras ES dienvidu valstis Itālija, Malta un Francija. Turklāt Latvijā ir pārāk mazs iedzīvotāju skaits, tādēļ agri vai vēlu imigrācija būs nepieciešama un bēgļu uzņemšana sniegtu pozitīvu ieguldījumu valsts tautsaimniecībā, uzsvēra bēgļu uzņemšanas atbalstītāji.

Savukārt pretēja viedokļa paudēji akcentēja arābu bēgļu uzņemšanas riskus. Uzņemot bēgļus no Ziemeļāfrikas valstīm, Latvijā palielinātos starpetniskā spriedze, jo iebraucēji piederētu ļoti atšķirīgai reliģiskajai un kultūras grupai. Bēgļu uzņemšanas pretinieki arī noraidīja argumentu par imigrācijas politikas ekonomiskajiem ieguvumiem. Latvijā jau tā ir ļoti augsts bezdarba līmenis un iebraucēji tikai atņemtu darba vietas mūsu valsts iedzīvotājiem.

Tāpat Jauniešu Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti līdzīgi kā Saeimas likumdošanas komisijas sēdēs šodien izstrādāja priekšlikumus deklarācijai „Par Latvijas bērnu un jauniešu līdzdarbošanos Eiropas Savienības jautājumu risināšanā”, kura vēlāk tika apstiprināta Jauniešu Saeimas sēdē.

Diskutējot par deklarācijas punktiem, jaunieši bija vienisprātis, ka nepieciešams Latvijas jauniešu vidū popularizēt iespējas piedalīties Eiropas Jauniešu parlamentā, kā arī jāveicina mūsu valsts pārstāvju aktīvāka dalība dažādās Eiropas bērnu un jauniešu apmaiņas programmās. Jauniešu Saeimas Eiropas lietu komisijā izstrādātā deklarācija arī rosināts valsts budžeta finansētās izglītības iestādes piedalīties šādu programmu īstenošanā.

Piektdien, 3.jūnijā, Saeimā notiek Jauniešu Saeima, kurā darbojas skolēni no visiem Latvijas reģioniem. Jauniešu darbs ir pietuvināts reālajam Saeimas darbam un likumu izstrādes procesam. Jauniešu Saeimas deputāti strādāja četrās komisijās un izstrādāja četras deklarācijas - par izglītības, tautsaimniecības, cilvēktiesību un Eiropas Savienības jautājumiem.

Jauniešu Saeimas moto ir Caur pieredzi uz izpratni!, jo pašu līdzdalība ļaus labāk iepazīt arī parlamenta ikdienas darbu un izprast politiskos procesus parlamentārajā demokrātijā. Jauniešu Saeimu organizē Latvijas parlaments sadarbībā ar biedrību „Sabiedrība par atklātību „Delna”” un biedrību „Latvijas Bērnu forums”.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt