Policijas kontroli plāno aizstāt ar probācijas uzraudzību

(25.05.2011.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 25.maijā, pauda konceptuālu atbalstu diviem likumprojektiem, kas paredz no kriminālsodu sistēmas svītrot policijas kontroli, aizstājot to ar probācijas uzraudzību.

Probācijas uzraudzību kopumā plānots ieviest no 2015.gada 1.janvāra, bet dzimumnoziedzniekiem – jo no šī gada 1.jūlija.

Probācijas uzraudzība būs papildsods, ko varēs piemērot uz laiku no viena līdz trim gadiem personām, kuras sodītas ar jebkādu Krimināllikumā paredzēto pamatsodu.

Probācijas uzraudzības laikā personai būs jāpilda Valsts probācijas dienesta (VPD) noteiktie pienākumi, piemēram, reģistrēties VPD, ierasties VPD noteiktā laikā, informēt VPD amatpersonu par savu dzīvesvietu, darbavietu vai mācību iestādi, lūgt atļauju izbraukšanai ārpus dzīvesvietas uz ilgāku laika periodu.

Šīs funkcijas nodošana VPD radīs papildu iespējas individualizēt pārkāpējiem piespriežamos sodus un sniegt viņiem nepieciešamo palīdzību. Tiks sakārota arī sistēma, kriminālsodu izpildes funkciju nodalot no pirmstiesas kriminālprocesa funkcijas.

Grozījumi likumos izstrādāti saskaņā ar Kriminālsodu politikas koncepciju.

Par grozījumiem Krimināllikumā un grozījumiem Kriminālprocesa likumā trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt