Plānots paaugstināt minimālo pamatkapitālu nebanku kreditētājiem

(13.04.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 13.aprīlī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā. Pirmajam lasījumam atbalstītās likuma izmaiņas paredz, ka nebanku kreditētāju pamatkapitālam jābūt vismaz 300 tūkstošiem latu.

Minimālā apmaksātā pamatkapitāla apmēra noteikšana veicinās stabila un patērētājiem uzticama nebanku kreditēšanas tirgus izveidi. Tādā veidā patērētāji tiks aizsargāti no kredītu devējiem ar īstermiņa darbības mērķi un tiks veicināta kvalitatīva pakalpojumu sniegšana, norāda likumprojekta autori.

Lai dotu laiku šobrīd tirgū esošajām kapitālsabiedrībām pielāgot pamatkapitāla apmēru, prasība būs jāizpilda, piesakoties licences saņemšanai, bet ne vēlāk kā līdz 2011.gada 1.novembrim.

Ekonomikas ministrijas pārstāve šodien skaidroja, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2010.gada otrajā pusē Latvijā darbojās 232 nebanku sektora uzņēmumi, kuru kopējais pamatkapitāls pārsniedza 63 miljonus latu. Komisijas deputāti norādīja, ka, likumprojektu izskatot otrajam lasījumam, vēlēsies iepazīties ar plašāku ministrijas analīzi par šo tautsaimniecības jomu.

Prasība par vismaz 300 tūkstošiem latu lielu pamatkapitālu attieksies arī uz lombardiem, kuriem šobrīd, uzsākot darbību, pamatkapitālam jābūt 25 tūkstošu latu apmērā un piecu gadu laikā tam jāpieaug līdz 50 tūkstošiem.

Latvijas Lombardu asociācija un Latvijas Nebanku kreditētāju asociācija ir izteikušas atbalstu šādam pamatkapitāla apmēram, norāda likumprojekta autori.

Par grozījumiem Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā