Āboltiņa: diskutējot par Valsts prezidenta institūta pilnveidošanu, Satversmē nedrīkst pazaudēt svarīgāko

(11.04.2011.)

„Diskutējot par iespējām pilnveidot Latvijas Valsts prezidenta institūtu, kā arī vēlāk veicot grozījumus Satversmē, nedrīkst pazaudēt svarīgāko, kas ir nostiprināts mūsu pamatdokumentā. Tautas vēlēts Prezidents vēl nenozīmē stipru prezidentu ar plašām pilnvarām,” tradicionālo Juristu dienu atklāšanas konferencē „Latvijas Valsts prezidenta institūts Latvijas Republikas Satversmē un tā pilnveidošanas iespējas” Latvijas Zinātņu akadēmijā pirmdien, 11.aprīlī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Vēlos uzsvērt, ka Satversmei ir jādzīvo līdzi laikam un sabiedrībā notiekošajam, taču vēl svarīgāk neveikt izmaiņas pārsteidzīgi. Tām ir jābūt pārdomātām un izsvērtām. Kaut reizēm var šķist, ka atsevišķas pamatdokumenta normas ir novecojušas, ir rūpīgi jāizvērtē izmaiņu mērķis, kā arī līdzekļi tā sasniegšanai. Būtu nepieņemami ar Satversmes grozījumiem patiesībā mēģināt risināt pavisam citas problēmas. Tad būtu izjaukts varu līdzsvars un patiesā problēma nebūtu atrisināta, savukārt sabiedrībā pēc lielajām cerībām sekotu vēl lielāka vilšanās,” uzsvēra S. Āboltiņa.

Analizējot Valsts prezidenta institūta pilnveidošanu, Saeimas priekšsēdētāja rosināja diskutēt par nepieciešamā parlamenta balsu skaita palielināšanu prezidenta ievēlēšanai, kā arī par nepieciešamību ieviest prezidenta impīčmenta procedūru un citiem priekšlikumiem.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pateicās par iespēju uzrunāt Juristu dienu konferences dalībniekus. „Ar lielu interesi gaidīšu šīs konferences secinājumus. Satversmes grozīšana un Valsts prezidenta institūta pilnveidošana ir tik būtiski jautājumi, ka šeit nedrīkst dominēt tukšas emocijas un „patīk-nepatīk” princips. Ir jādarbojas vēsturiskiem un juridiskiem argumentiem un skaidrai vīzijai par to, kā viena norma maina un ietekmē citas un pamatdokumentu kopumā,” atzīmēja Solvita Āboltiņa.

Šogad Juristu dienās tiek apspriesta Valsts prezidenta institūta loma valsts varas dalīšanas sistēmā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt