Saeimas komisija lūdz vērtēt SIA „Lattelecom” dominējošo stāvokli, nodrošinot reģionālo un vietējo televīziju programmu zemes apraidi ciparformātā

(11.01.2011.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien, 11.janvārī, nolēma aicināt Ekonomikas ministriju viena mēneša laikā sniegt Konkurences padomes vērtējumu, vai SIA „Lattelecom” dominējošo stāvokli, nodrošinot reģionālo un vietējo televīziju programmu zemes apraidi ciparformātā, neizmanto ļaunprātīgi.

„Komisijai ir vajadzīgs Konkurences padomes viedoklis par to, vai Lattelecom savas monopola tiesības ciparu televīzijas apraides nodrošināšanā neizmanto ļaunprātīgi. Atkarībā no tā tad arī lemsim, vai rosināt izmaiņas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, dodot tiesības vietējām un reģionālajām televīzijām savu programmu apraidi ciparu formātā nodrošināt ar saviem tehniskajiem līdzekļiem, vai arī meklēt citus risinājumus,” uzsvēra Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Deputāti komisijas sēdē otrdien iepazinās ar Satiksmes ministrijas skaidrojumu, kurā secināts, ka attiecībā uz reģionālo un vietējo televīziju programmu zemes apraidi ciparformātā SIA „Lattelecom” ir dominējošais stāvoklis. Savukārt tas, vai šī situācija netiek izmantota ļaunprātīgi, nosakot visiem tirgus dalībniekiem vienādu maksu par izmantojamajām frekvencēm, ir Konkurences padomes kompetencē.  

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien pievienojās Ekonomikas ministrijas viedoklim, ka ir nepieciešams iegūt slepeno informāciju par to, kā SIA „Lattelecom” ieguva monopoltiesības – konkursa nosacījumus un rezultātus, kā arī noslēgtā līguma detaļas. Tas ļautu izvērtēt, vai līgums ar pašreizējo zemes apraides ciparfomātā nodrošinātāju ir noslēgts sabiedrības interesēs, kā arī būtu iespēja pārskatīt apraides tarifus.


 
Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā