Saeimā aplūkojama izstāde par barikāžu laika notikumiem

(13.12.2010.)
Galerie

Saeimā aplūkojama barikāžu 20.gadadienai veltīta izstāde, kas stāsta par laika posmu no barikāžu izveidošanas 1991.gada janvāra līdz 21.augustam, kad tika pieņemts konstitucionālais likums „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”.

Izstāde vēsta par notikumiem laikā, kad pēc 4.maija deklarācijas pasludināšanas nacionālo ideju atdzimšana saskārās ar pretestību no PSRS varas iestāžu un Latvijas valstiskās neatkarības pretinieku puses. Izstādē atspoguļotas barikādes pie valstiskas nozīmes objektiem un tam sekojoši notikumi, kas noslēdzās ar konstitucionālā likuma pieņemšanu un nostiprināja neatkarības atgūšanu.

Izstādē apskatāmas liecības par barikāžu laika celtniecību pie Latvijas Republikas Augstākās padomes, kā arī traģiskajiem notikumiem 1991.gada 20.janvāra naktī, kad speciālo uzdevumu milicijas vienība OMON uzbruka Iekšlietu ministrijas ēkai.

Interesenti var iepazīties gan ar tā laika Augstākās padomes sagatavoto Vecrīgas aizsardzības instrukciju, gan attaisnojošu lapu par darba kavēšanu, ja iedzīvotājs piedalījies barikādēs. Ekspozīcijā atrodamas arī Iekšlietu ministrijas dokumentu skapja durvis, kas cauršautas OMON uzbrukuma laikā.

Tāpat izstādē aplūkojami ar Augusta puču saistīti dokumenti un priekšmeti. 1991.gada dokumentus, laikrakstu lappuses un fotogrāfijas papildina tā laika priekšmeti un plakāti, piemēram, radioaparāti, termosi, lukturīši un fotoaparāti.

Izstādi „1991.gads. No barikādēm līdz Konstitucionālajam likumam” sagatavojis Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, un tā līdz 2011.gada aprīlim aplūkojama Saeimas bibliotēkas lasītavā.

Izstādi ikviens var apskatīt Saeimas ekskursiju laikā, tām piesakoties iepriekš pa tālruni 67087353 vai sūtot pieteikumu uz e-pastu: ekskursijas@saeima.lv. Plašāk par ekskursiju iespējām Saeimas mājaslapas sadaļā „Ekskursijas Saeimā”.


Fotogrāfijas no izstādes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625589713738/with/5257166109/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 1.maijā