Tiesu politikas apakškomisija sāk darbu pie tiesnešu algu jautājuma

(23.11.2010.)

Otrdien, 23.novembrī, uz pirmo sēdi sanāca Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisija. Pirmajā sēdē tika ievēlētā apakškomisijas vadītāja un sākts darbs pie tiesnešu un prokuroru algu jautājuma.

Par Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāju šodien vienbalsīgi tika ievēlēta deputāte Solvita Āboltiņa (Vienotība), bet apakškomisijas sekretāra amatā strādās Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Kā uzsvēra jaunievēlētā vadītāja S. Āboltiņa, apakškomisijas pirmais uzdevums būs sakārtot tiesnešu un prokuroru algu sistēmu, izpildot Satversmes tiesas spriedumā noteikto un vienlaicīgi nodrošinot sociālo taisnīgumu un atalgojuma sabalansētību ar visiem strādājošiem, kuri saņem algu no valsts budžeta.

„Ja parlaments nerīkosies un nepiedāvās risinājumu, bet vienkārši tiks atcelti tiesnešu algām noteiktie ierobežojumi, atalgojums šajā sektorā būs nesamērīgi augsts gan attiecībā pret citām nodarbināto grupām un citiem tieslietu jomā strādājošajiem, gan arī attiecībā uz valsts ekonomisko situāciju kopumā,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Apakškomisijas atbalstītais risinājums paredz iekļaut tiesnešus un prokurorus vienotajā atalgojuma sistēmā, darba samaksas apmēru sasaistot ar valsts pārvaldē strādājošo augsti kvalificētu juristu algām. Tādējādi zemākā tiesneša amatalga nākamgad būtu 1157 lati (pirms nodokļu nomaksas), bet mēnešalga Satversmes tiesas priekšsēdētājam – 3031 lati.
 
Tādējādi rajona (pilsētas) tiesnešu algas nākamgad pieaugtu par caurmērā 43 procentiem, bet zemesgrāmatu nodaļu tiesnešiem - vēl būtiskāk, norāda S.Āboltiņa, uzsverot, ka neviena cita no nodokļu maksātāju naudas finansēta strādājošo grupa tuvākajos gados nevar rēķināties ar šādu algas pieaugumu.

Savukārt, ja izmaiņas tiesnešu atalgojuma sistēmā netiks veiktas, 2012.gadā tikko darbā stājies tiesnesis bez pieredzes saņemtu gandrīz 2000 latu (patlaban - aptuveni 800 latu), bet Satversmes tiesas priekšsēdētājs – vairāk nekā 5400 latu (patlaban - aptuveni 1900 lati).  

Tiesu politikas apakškomisija plāno nākamnedēļ skatīt likumprojektu, kas paredz minētās izmaiņas tiesnešu un prokuroru atalgojuma sistēmā. Par piedāvāto risinājumu plānots lūgt viedokli arī Tieslietu padomei.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt