Izglītības komisija atbalsta likumu par UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju

(27.10.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 27.oktobrī, skatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas noteiks Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Latvijas Nacionālās komisijas darbības tiesisko pamatu. Likums precizēs komisijas juridisko statusu, kā arī paplašinās tās sastāvu un funkcijas.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija darbojas kopš 1992.gada. Tās mērķis ir stiprināt izglītības, zinātnes, kultūras, komunikāciju un informācijas lomu valsts un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā. Komisijas darbība ir vērsta uz nabadzības mazināšanu, valstiskuma stiprināšanu un demokrātisko vērtību īstenošanu, kā arī sekmēt līdztiesību un savstarpēju cieņu Latvijā.

Likumprojekts nosaka, ka komisijas sastāvs tiks paplašināts, tajā iekļaujot Latvijas Jaunatnes padomes, Latvijas Pašvaldību savienības un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāvjus. Tāpat komisijas darbā plānots iesaistīt pārstāvjus no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes un Latvijas Informāciju un komunikāciju tehnoloģiju asociācijas.

Paredzēts, ka UNESCO Latvijas Nacionālā komisija būs atvasināta publisko tiesību juridiskā persona, kas atrodas Ministru kabineta pārraudzībā. Komisijai valsts pārvaldes iestādes varēs deleģēt uzdevumus, kas saistīti ar UNESCO izglītības, zinātnes, kultūras, komunikāciju un informācijas jomu jautājumiem.

Latvijas Nacionālā komisija īsteno UNESCO saglabāšanas un aizsardzības programmas, kurās iekļauts, piemēram, Rīgas vēsturiskais centrs, Dainu skapis, Baltijas ceļš, dziesmu un deju svētki un suitu kultūrtelpa. Tā arī īsteno zinātnes programmas, tai skaitā L’Oreal stipendiju „Sievietēm zinātnē” un programmu „Cilvēks un biosfēra” Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

Pašlaik UNESCO Nacionālās komisijas darbību regulē 1994.gadā pieņemtais likums „Par UNESCO Latvijas Republikas Nacionālās komisijas Satversmes apstiprināšanu”, kas ir novecojis un neatbilst spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, norādījuši UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas pārstāvji.

Plānots, ka Saeima „Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas likumprojektu” otrajā galīgajā lasījumā skatīs 28.oktobra Saeimas sēdē.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā