Saeimas komisija par galveno kiberdrošības iestādi rosina noteikt LU Matemātikas un informātikas institūtu

(20.10.2010.)

Latvijā par galveno kiberdrošības iestādi jeb informācijas tehnoloģiju incidentu drošības institūciju iecerēts noteikt Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu. To paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas trešdien, 20.oktobrī, trešajam lasījumam atbalstītais jaunais Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likums.

„Pēc rūpīga darba ar šajā jautājumā iesaistītajām ministrijām un institūcijām piedāvājam jaunajā likumā noteikt, ka kiberdrošības institūcijas funkcijas deleģējamas Matemātikas un informātikas institūtam. Būtiski, ka netiek veidota pavisam jauna kiberdrošības iestāde, bet šos pienākumus uzņemas jau sekmīgi strādājošs institūts, kura darbu augsti novērtējuši arī ārvalstu speciālisti,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš.

Komisijas priekšsēdētājs atgādināja, ka arī citās NATO un Eiropas Savienības dalībvalstīs kiberdrošības jautājumu risināšanas pamatā likta sadarbība starp militārajām, drošības iestādēm un zinātniski pētnieciskajām institūcijām. Par to bijusi iespēja pārliecināties, šīs nedēļas sākumā apmeklējot kiberdrošības jautājumiem organizētu semināru Džordža Maršala Eiropas drošības studiju centrā Vācijā. „Seminārā bija redzams, ka Latvija kiberdrošības jautājumu risināšanā nebūt nav atpalicēja statusā. Jaunais kiberdrošības jumta likums būs būtisks solis šīs jomas sakārtošanā,” uzsvēra J.Dalbiņš.   

Komisija lūgs jauno Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likumu izskatīšanai trešajā galīgajā lasījumā iekļaut 28.oktobra Saeimas sēdē. 

Likums noteiks, ka kiberdrošības iestāde novērsīs informācijas tehnoloģiju drošības incidentus, to sekas vai arī koordinēs to novēršanu un uzturēs vienotu atainojumu par notikumiem elektroniskās informācijas telpā. Institūcija uzturēs aktuālo informācijas tehnoloģiju drošības risku datubāzi un veiks pētniecisko darbu, kā arī organizēs izglītojošus pasākumus, apmācību informācijas tehnoloģiju drošības jomā. Tāpat tā sniegs atbalstu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā un nodrošinās Valsts policijai piekļuvi vienotajam atainojumam par notikumiem elektroniskās informācijas telpā.

Jaunā Informācijas tehnoloģiju drošības pārvaldības likuma mērķis ir uzlabot informācijas tehnoloģiju drošību, nosakot tās organizācijas svarīgākās prasības, lai garantētu tādu būtisku pakalpojumu saņemšanu, kuru sniegšanai tiek izmantotas informācijas tehnoloģijas. Likums noteiks, ka informācijas tehnoloģiju drošību organizē tā, lai varētu savlaicīgi prognozēt un novērst informācijas tehnoloģiju drošības apdraudējumu, kā arī pārvarēt apdraudējumu un novērst tā sekas.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt