Saeima nosaka pienākumu slimnīcām ziņot par pacientiem ar vardarbības pazīmēm

(07.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 7.oktobrī, trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz ārstniecības iestādei pienākumu ziņot policijai par gadījumiem, kad sniegta palīdzība pacientam, kuram konstatētas vardarbības sekas.

Ja ārstniecības iestādei ir pamats uzskatīt, ka pacients cietis no vardarbības, tai nekavējoties, bet ne vēlāk kā 12 stundu laikā būs par to jāziņo Valsts policijai. Patlaban spēkā esošie normatīvie akti ārstniecības iestādēm vai personām neparedz pienākumu ziņot par pilngadīgas personas gūtajām traumām, kuru cēlonis varētu būt noziedzīgs nodarījums, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi arī nosaka pienākumu ārstniecības iestādēm ziņot par nepilngadīgu pacientu, ja ir pamats uzskatīt, ka viņš cietis no pienācīga aprūpes un uzraudzības trūkuma vai cita bērnu tiesību pārkāpuma. Arī par šādiem gadījumiem būs jāziņo Valsts policijai nekavējoties, bet ne vēlāk kā 12 stundu laikā.

Saeimas apstiprināja arī vairākas normas, kas vērstas uz e-veselības sistēmas ieviešanu Latvijā. Likumprojektā ietverta vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas definīcija, kā arī jauna nodaļa par veselības informācijas sistēmu.

Likums stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde