Saeimas apakškomisija: vecākiem ir jāatbild par savu bērnu drošību

(07.09.2010.)

 
Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti otrdien, 7.septembrī, pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas pauda satraukumu par augsto bērnu traumatisma līmeni un aicināja pastiprināt vecāku atbildību par bērnu drošību.

„Pēdējie dati liecina, ka joprojām situācija ar bērnu traumatismu Latvijā ir graujoša un traumatisma līmenis ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā,” norāda Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis. „Joprojām vecāku nevērības dēļ lielu daļu traumu bērni gūst savās mājās, vecāku klātbūtnē, kas liecina tieši par vecāku nolaidību,” uzsver J.Dukšinskis.

Atbildīgo institūciju apkopotie dati vēsta, ka pēdējā laikā palielinājies bērnu un jauniešu pašnāvību gadījumu skaits. Lai gan joprojām transporta nelaimes gadījumi ir biežākais bērnu mirstības cēlonis, pēdējā gada laikā ir ievērojami samazinājusies mirstība un ievainojumi, kas gūti ceļu satiksmes negadījumos. Kā norādīja Veselības ministrijas pārstāve Inga Šmate, to ir veicinājušas Valsts policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas kopīgi veidotās izglītojošās reklāmas kampaņas.

Deputāti noskaidroja, ka galvenās riska grupas ir bērni vecumā līdz četru gadu vecumam un pusaudži vecumā no 15 līdz 19 gadu vecumam. Visbiežāk - 67 procentos gadījumu - bērni vecumā līdz četru gadu vecumam traumas gūst tieši mājās, savukārt pusaudži - uz ielas, mājās vai sportojot. Aizvadītajā gadā otrs tikpat būtisks bērnu mirstības cēlonis kā transporta nelaimes gadījumi ir bijusi noslīkšana. Šī gada sešos mēnešos noslīkuši jau 16 bērni, un lielākā daļa no tiem gājuši bojā peldvietās pie mājām, informēja I.Šmate.

Deputāti apakškomisijas sēdē atzinīgi novērtēja atbildīgo amatpersonu iniciatīvu izstrādāt Sabiedrības veselības rīcībpolitiku 2011.- 2017.gadam, tās īstenošanai piesaistot Kohēzijas fonda un Eiropas Sociālā fonda līdzekļus. Vienlaikus politiķi aicināja pašvaldības un valsts institūcijas netaupīt līdzekļus bērniem drošas vides labiekārtošanai.

„Šodien apakškomisijas sēdē vairāki deputāti uzsvēra, ka bieži vien vecāku interese par saviem mājdzīvniekiem un automašīnām ir lielāka nekā par bērniem, tādēļ, manuprāt, lietderīgi būtu diskutēt, kā pastiprināt vecāku atbildību par bērnu veselību un dzīvību,” atzīst apakškomisijas priekšsēdētājs.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem