Latvija pievienojas mājas dzīvnieku aizsardzības konvencijai

(02.09.2010.)

Saeima ceturtdien, 2.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru Latvija pievienojas Eiropas Konvencijai par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību. Latvija izmanto izņēmuma tiesības attiecībā uz konvencijas prasību par aizliegumu apgriezt astes suņiem, atsevišķām medību suņu šķirnēm to tomēr atļaujot.

Līdz ar pievienošanos konvencijai Latvija apņemas ievērot tajā noteiktās prasības par mājas dzīvnieku aizsardzību. Daudzas no šīm prasībām jau ir ietvertas Dzīvnieku aizsardzības likumā.

Mūsu valsts, ratificējot šo konvenciju, izmanto tai pieejamo atrunas iespēju un nosaka izņēmumus attiecībā uz astes apgriešanu atsevišķu šķirņu medību suņiem. Atruna paredz, ka veterinārārsti arī turpmāk varēs apgriezt astes asspalvainajiem un gludspalvainajiem foksterjeriem, krievu medību spanieliem, vācu asspalvainajiem putnusuņiem, vācu īsspalvainajiem putnusuņiem, vācu medību terjeriem un Velsas terjeriem.   

1987.gadā pieņemtās konvencijas mērķis ir nodrošināt mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību. Tā nosaka pienākumus un tiesības personām, kas ir iesaistītas istabas dzīvnieku labturības nodrošināšanā. Konvencija arī nosaka vispārējās prasības mājas dzīvnieku labturības nodrošināšanā un īpašās papildu labturības prasības dažām dzīvnieku sugām, tostarp suņiem un kaķiem.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt