Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze rītdien pasniegs piemiņas zīmes barikāžu dalībniekiem Ventspils pusē

(26.08.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze piektdien, 27.augustā, Latvijas neatkarības aizstāvjiem vai viņu tuviniekiem Ventspils pusē pasniegs 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Ventspilī tiks pasniegtas 43 šādas piemiņas zīmes, savukārt Jūrkalnē - 14.

Apbalvojamo vidū ir ventspilnieki, kā arī Jūrkalnes un Piltenes iedzīvotāji.

Apbalvojumu piešķir piemiņas zīmes valde, kuru vada Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un viņa aicināti četri valdes locekļi - 1991.gada barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais, rakstniece un žurnāliste Marina Kosteņecka, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis un Saeimas Kancelejas direktors Māris Steins.

1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme ir Latvijas Republikas valsts apbalvojums, kas izveidots, lai godinātu aktīvos Latvijas neatkarības aizstāvjus par 1991.gada janvārī un augustā parādīto drošsirdību, pašaizliedzību un iniciatīvu, par ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā, kā arī tām personām, kuras morāli un materiāli atbalstīja barikāžu dalībniekus.

Pirmā piemiņas zīme pasniegta 1996.gada 20.janvārī, un līdz šim apbalvoti vairāk nekā 27 tūkstoši barikāžu dalībnieku.

Piemiņas zīmei 1999.gadā ar īpašu likumu piešķirts valsts apbalvojuma statuss.

Svinīgais apbalvošanas pasākums Ventspilī piektdien, 27.augustā, notiks pulksten 15.00 Ventspils kultūras centrā, Kuldīgas ielā 18. 

Savukārt apbalvošana Jūrkalnē piektdien notiks pulksten 17.00 Jūrkalnes tautas namā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā