Tautsaimniecības komisija konceptuāli vienojas uz gadu atcelt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei

(18.08.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 18.augustā, konceptuāli vienojās no 1.septembra atcelt akcīzes nodokļa likmes piemērošanu dabasgāzei. Nodoklis netiks piemērots līdz 2011.gada 1.jūlijam.

„Šodien mums izdevās panākt kompromisu, kas atvieglos šīs sezonas apkures sadārdzinājumu dabasgāzes patērētājiem. Tomēr tikpat būtiski ir tas, ka, atceļot gāzes aplikšanu ar akcīzi, Latvija būs izdevīgākās sarunu pozīcijās ar Krieviju par jauno dabasgāzes cenu,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

AS „Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis deputātus informēja, ka patlaban sarunas ar Krievijas gāzes koncernu „Gazprom” ir nonākušas finiša taisnē un jau tuvāko divu nedēļu laikā varētu panākt vienošanos par dabasgāzes cenas aprēķināšanas formulu Latvijai.

Komisija tāpat vienojās, ka no 2011.gada 1.jūlija dabasgāzei kā kurināmajam atkal tiks piemērota pašreizējā nodokļa likme - 15,6 lati par 1000 kubikmetriem. Līdz 1.septembrim samaksātais akcīzes nodoklis atmaksāts netiks. Neiegūtos akcīzes nodokļa ieņēmumus paredzēts kompensēt no pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumiem, kas palielināsies, pieaugot dabasgāzes cenai.

V.A.Krauklis norāda, ka patlaban komisijā rastajam kompromisam vēl ir nepieciešama visu koalīcijas partneru vienošanās, un pauž cerību, ka Saeimā lēmumprojekts par akcīzes nodokļa atcelšanu varētu tikt skatīts nākamnedēļ.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā