Saeimas komisija: ideja valsts pakalpojumus koncentrēt vienuviet ir utopiska

(11.08.2010.)
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 11.augustā, iepazīstoties ar ierēdņu plāniem ieviest vienas pieturas aģentūru tīklu, skeptiski vērtēja iespēju vienuviet nodrošināt pašvaldības un valsts sniegtos pakalpojumus. 

„Kādai jābūt šādai aģentūrai, kas vienuviet izsniedz pases, rēķina pabalstus un nosaka invaliditāti?” retoriski vaicā komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, uzsverot, ka katras šādas funkcijas veikšanai nepieciešamas šauri specifiskas zināšanas, un apmācīt tik universālus aģentūras darbiniekus nav iespējams. Protams, var likvidēt gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, gan Nodarbinātības valsts aģentūru, taču man ir lielas šaubas, vai vietā varētu izveidot ko labāku,” pauž A.Barča.  

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka deputātiem skaidroja, ka ministrijai vislielākās problēmas būtu tieši ar valsts pakalpojumu integrāciju vienas pieturas aģentūru tīkla darbā. Vēl ir jāveic valsts sniegto pakalpojumu izvērtēšana, kopā ar nozaru ministrijām raugoties, kuras funkcijas varētu pārņemt vienas pieturas aģentūras, un kuru veikšanai būtu jāsaglabā esošās institūcijas. 

Nākotnē lielai daļai pašvaldības un valsts pakalpojumu varētu pieteikties internetā - pašvaldību mājaslapās vai portālā www.latvija.lv, tāpat iedzīvotājiem būs pieejams informatīvais tālrunis, pa kuru varēs noskaidrot, kur jāvēršas konkrētā dzīves situācijā. Savukārt vienas pieturas aģentūru tīkls tiktu veidots uz esošo pašvaldību iestāžu bāzes. 

Jaunās sistēmas ieviešanas izmaksas tiek lēstas 7,8 miljonu latu apmērā, ko plānots piesaistīt no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. 

Deputāti arī kritizēja ministrijas ierēdņus par pārlieku virspusīgu un paviršu skatījumu uz esošo valsts pakalpojumu sistēmu. Komisijas priekšsēdētājas biedre Silva Bendrāte pauda uzskatu, ka piedāvātā koncepcijas prezentācija ir izplūdusi un nepārliecinoša, norādot, ka pie šī projekta izstrādes nepieciešams daudz rūpīgāks darbs. „Ierēdnis, čakli strādājot ar dokumentiem, bieži vien nezina, kas notiek reālajā dzīvē,” komisijas sēdē piebilda A.Barča, mudinot pie šī projekta piesaistīt vairāk nozaru praktiķu.  

Deputāti lūdza ministriju iesniegt komisijai pilnu koncepcijas tekstu ar pielikumiem, lai pilnīgāk varētu izvērtēt ministrijas līdz šim paveikto.   


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt