Saeima maina atsevišķas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normas

(12.07.2010.)

Saeima pirmdien, 12.jūlijā, otrreizējā caurlūkošanā skatot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, mainīja nosacījumus valsts valodas lietošanai un Eiropas audiovizuālo darbu iekļaušanai programmās, kā arī noteica pieļaujamo reklāmu apjomu sabiedriskajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos un sabiedriskā pasūtījuma programmās.

Jaunā likuma redakcija paredz, ka ne tikai nacionālajiem, bet arī reģionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem būs jānodrošina, lai vismaz 65 procenti no visiem raidījumiem būtu valsts valodā. Šiem raidījumiem būs jāaizņem vismaz 65 procenti no raidlaika. Šajā apjomā netiks ieskaitītas spēles, reklāmas, televīzijas veikali un televīzijas skatlogi, taču tiks ieskaitīti ziņu raidījumi.

Tāpat saskaņā ar likumu nacionālajiem un reģionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem būs jānodrošina, lai to programmās vismaz 40 procenti no Eiropas audiovizuālo darbu raidlaika būtu valsts valodā. Arī televīzijas raidījums svešvalodā, ja tas tiek dublēts vai ieskaņots valsts valodā, būs uzskatāms par raidījumu valsts valodā. Arī šajā nosacījumā netiks ieskaitīts reklāmas laiks. Likuma pārejas noteikumos minēts, ka šī prasība stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Saeima šodien precizēja arī radio un televīzijā pieļaujamo reklāmas apjomu. Reklāmai un televīzijas veikalam (izņemot televīzijas veikala skatlogu) atvēlētais laiks elektronisko plašsaziņu līdzekļu programmās katrā raidstundā kopumā nedrīkstēs pārsniegt 20 procentus. Savukārt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un sabiedriskā pasūtījuma ietvaros veidotajās programmās vai raidījumos reklāmai atvēlētais laiks katrā raidstundā nedrīkstēs pārsniegt 10 procentus.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt