Saeimas komisijas tiekas ar SVF un Eiropas Komisijas pārstāvjiem

(01.06.2010.)
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti otrdien, 1.jūnijā, tikās ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktualitātes finanšu un ekonomikas jomā.

„Šodien no starptautiskajiem aizdevējiem saņēmām pozitīvu signālu, ka, viņuprāt, ekonomiskā situācija sāk uzlaboties un mēs sākam atgūt konkurētspēju. Uzskatu, ka ir svarīgi turpināt stabilizācijas procesu un nepagurt pusceļā,” pauda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš.

Eiropas Savienības (ES) finanšu palīdzības Latvijai misijas vadītājs Gabriele Gvidiče (Gabriele Guidice) atzina, ka mūsu valsts ekonomika ir sasniegusi pagrieziena punktu un, pateicoties īstenotajām reformām, Latvija atrodas uz izaugsmes ceļa. Latvija, veicot stingrus fiskālās disciplīnas pasākumus, ir kļuvusi par piemēru citām ES dalībvalstīm, un svarīgi pie šī kursa turēties arī turpmāk, lai 2014.gadā izdotos ieviest eiro, norādīja G.Gvidiče.

Starptautiskie aizdevēji nenorādīja, cik lielam jābūt 2011.gada valsts budžeta samazinājumam, tomēr atzina, ka, gatavojot nākamā gada budžeta projektu, svarīgi izvērst kvalitatīvu diskusiju, vienojoties par budžeta prioritātēm.

Eiropas Komisijas pārstāvis arī uzsvēra ES struktūrfondu naudas lomu tautsaimniecības sildīšanā un norādīja, ka, ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, Eiropas Komisija varētu apsvērt iespēju ļaut valdībai palielināt struktūrfondu līdzfinansējuma daļu.

Tāpat deputāti ar SVF un Eiropas Komisijas pārstāvjiem pārrunāja vairākus likumprojektus, pie kuriem patlaban strādā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. SVF pārstāvji aicināja Saeimu pieņemt tādu Fiskālās disciplīnas likumu, kas nodrošinātu ilgtspējīgu fiskālo politiku un izveidotu saistošu vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sekretārs Jānis Lagzdiņš apstiprināja, ka parlaments patlaban intensīvi strādā, lai stiprinātu stratēģiskās attīstības plānošanu un pakārtotu fiskālo politiku Nacionālajam attīstības plānam.

Saeimas deputāti pauda gandarījumu par iespēju klātienē tikties ar starptautiskajiem aizdevējiem, norādot, ka ne tikai valdības pārstāvjiem, bet arī Saeimas deputātiem un plašākai sabiedrības daļai ir svarīgi zināt un izprast SVF un Eiropas Komisijas viedokli.



Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā