Saeimas komisija atbalsta ieceri privātpersonu ziedojumiem partijām piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus

(20.05.2010.)

Personas, kuras dāvina vai ziedo politiskajai partijai, varēs saņemt likumā noteiktos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus. Par šādu ierosinājumu konceptuāli vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, ceturtdien, 20.maijā, apspriežot likumprojekta „Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā” 3.lasījuma redakciju.

„Tas būtu pareizais ceļš uz pilsoniskās sabiedrības izpratni, jo rosinātu iedzīvotājus aktīvāk interesēties par politiskajiem procesiem un iesaistīties tajos. Šis arī būtu veids, kā mainīt sabiedrībā valdošo uzskatu, ka ziedot partijām ir kauns,” komisijas sēdē pauda deputāts Māris Kučinskis.

Noraidošu attieksmi pret personu loka paplašināšanu, kurām būtu tiesības saņemt nodokļa atvieglojumus, šodien pauda Finanšu ministrijas pārstāve, uzsverot, ka tas radītu nodokļu ieņēmumu samazinājumu valsts budžetā. Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis norādīja, ka vispirms būtu jāgroza likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Lai lemtu par ierosinājuma tālāko virzību, komisija vienojās lūgt Korupcijas un novēršanas apkarošanas biroju sagatavot informāciju par privātpersonu ziedojumiem partijām. Tāpat deputāti vienojās izvērtēt, cik lielām naudas summām būtu piemērojami iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi un kā piedāvātās izmaiņas ietekmētu valsts budžetu un citus likumus. 

Plānots, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija citus priekšlikumus partiju finansēšanas likuma 3.lasījumam skatīs 26.maija sēdē.   


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā