Saeima pieņem grozījumus priekšvēlēšanu aģitācijas likumā

(20.05.2010.)

Saeima ceturtdien, 20.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”, kas paredz virkni ierobežojumu priekšvēlēšanu aģitācijā.

Likums papildināts ar normu, kas aizliedz slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju. Par šādu aģitāciju uzskatīs aģitācijas pasākumus, par kuriem būs saņemta samaksa, bet nebūs norādīts apmaksātājs. Par samaksu tiks uzskatīta jebkāda atlīdzība, tostarp jebkuri mantiski labumi, pakalpojumi, tiesību nodošana, atbrīvošana no pienākuma, atteikšanās no kādas tiesības par labu kādai citai personai.

Vairāki ierobežojumi attieksies uz plašsaziņas līdzekļiem. Turpmāk arī komercraidorganizācijām tāpat kā Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio vēlēšanu dienā un divus mēnešus pirms vēlēšanām būs aizliegts pārraidīt reportāžas, intervijas, raidījumus un komentārus, ko gatavojusi persona, kas kandidē vēlēšanās. Raidorganizācija šādu žurnālistu priekšvēlēšanu periodā varēs aizvietot ar kādu citu, uzticēt viņam citus pienākumus vai arī piešķirt atvaļinājumu.

Likums papildināts ar normu, ka raidorganizācija priekšvēlēšanu aģitācijas periodā savās programmās par samaksu nedrīkstēs izvietot aģitācijas materiālus, ja tā vismaz 150 dienas pirms vēlēšanām nebūs nosūtījusi Nacionālajai radio un televīzijas padomei aģitācijas raidlaika izcenojumus visam aģitācijas periodam.

Tāds pats aizliegums attieksies arī uz preses izdevumiem un reklāmas pakalpojumu sniedzējiem internetā, ja tie par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izcenojumiem nebūs informējuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB).

Grozījumi arī nosaka, ka vēlēšanu dienā un dienu pirms tām aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta ne tikai radio, televīzijā, publiskās vietās un preses izdevumos, bet arī internetā.

Izmaiņas likumā arī nosaka, ka turpmāk politiskajai partijai, politisko organizāciju apvienībai vai deputāta kandidātam būs jāinformē KNAB par paredzamajiem priekšvēlēšanu izdevumiem aģitācijas materiālu izvietošanā par samaksu internetā, telpās vai publiskās vietās, kā arī par aģitācijas materiālu nosūtīšanu pa pastu. Tāpat būs jāinformē par izdevumiem labdarības pasākumu finansēšanā un sponsorēšanā, kā arī pabalstiem un dāvinājumiem priekšvēlēšanu aģitācijas ietvaros.

Likums papildināts ar normu, ka informācija KNAB vai NRTP par priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanas izcenojumiem šī gada Saeimas vēlēšanās raidorganizācijām, preses izdevumiem un pakalpojumu sniedzējiem internetā jāsniedz 100 dienas pirms vēlēšanām.

Grozījumi likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt