Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: skolēni izdzīvoja Latvijas neatkarības atjaunošanas notikumu gaitu (foto)

(02.05.2010.)

Svētdien, 2.maijā, Saeimā norisinājās simulācijas spēle, kurā vidusskolēni izspēlēja atmodas laika notikumus un 1990.gada 4.maija Augstākās Padomes sēdes norisi. Uzrunājot skolēnus, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzsvēra šo jauniešu labo izpratni par neatkarības atjaunošanas ceļu.

„Šodien skolēni izspēlēja sēdi, kurā tika pieņemts būtiskākais dokuments Latvijas Republikas jaunāko laiku vēsturē. Šī simulācija ir pat vairāk nekā spēle, jo ļāva izdzīvot un saprast tā laika notikumus,” norādīja Saeimas priekšsēdētājs. „Neapšaubāmi jūsos mīt politiķu talants un esmu pārliecināts, ka agrāk vai vēlāk kāds no jums, jaunieši, Saeimas nama durvis vērs ar tautas mandātu kabatā.”

Simulācija notika vairākos posmos, izspēlējot procesu no 1989.gada sākuma līdz 1990.gada Augstākās Padomes vēlēšanām un Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanai.

Sākumā katrs skolēns saņēma savas lomas aprakstu, un atbilstoši lomai spēles dalībnieki izspēlēja plaša spektra politiskās pārliecības - bija pārstāvēti gan Latvijas neatkarības aizstāvji, gan tās pretinieki.

Nākamajā spēles posmā jaunieši apvienojās grupās pēc piederības kādai no tā laika sabiedriskajām un politiskajām organizācijām, piemēram, Vides aizsardzības klubam, Interfrontei vai Latvijas Tautas frontei. Balstoties uz vēstures avotiem, katra politiskā grupa noformulēja savus mērķus un saukļus, kurus prezentēja improvizētā televīzijas reportāžā un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Trešajā simulācijas posmā skolēni piedalījās Augstākās Padomes vēlēšanās. Pamatojoties uz vēsturiskiem materiāliem, ievēlētie jaunieši sagatavoja 4.maija sēdes runas, savukārt pārējie spēles dalībnieki pulcējās demonstrācijā pie parlamenta logiem.

Spēles noslēgumā tika demonstrēts videoieraksts no 4.maija Augstākās padomes sēdes - jaunieši redzēja brīdi, kad tika skaitītas balsis, kas nodotas par deklarāciju un tam sekojošās ovācijas. Dokumentālo kadru skatīšanās daudziem spēles dalībniekiem bija emocionāli saviļņojošs brīdis, un viņi atzina, ka tagad ieguvuši padziļinātas zināšanas par neatkarības atgūšanu un kļuvuši patriotiskāki.

Pasākums notika projekta „Es un brīvība” ietvaros, to organizēja Latvijas Okupācijas muzejs un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar 4.maija Deklarācijas klubu.

Fotogrāfijas no simulācijas spēles: www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157623850291539/
Video:
www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/u/0/_afPAICe1eg
Izmantojot materiālus publicēšanai, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt