Saeimas Ārlietu komisija aicina uz stratēģisku pieeju sadarbībai ar latviešiem ārzemēs

(23.04.2010.)

Saeimas Ārlietu komisija aicina valdību, parlamentu un citas atbildīgās institūcijas vienoties par stratēģisku vīziju sadarbībai ar strauji pieaugošo latviešu diasporu ārzemēs, lai saglabātu viņu saikni ar dzimto zemi.

Līdz ar Īpašu uzdevumu ministrijas Sabiedrības integrācijas lietās likvidēšanu šie jautājumi vairs nav nevienas ministrijas atbildībā, pēc Tieslietu ministrijas un Ārlietu ministrijas amatpersonu uzklausīšanas 21.aprīļa sēdē konstatēja Ārlietu komisija. Sadarbībai ar latviešiem ārzemēs vairs tikpat kā netiek piešķirts finansējums, un šis jautājums vairs nav atrodams starp valdības dienaskārtības aktualitātēm, uzsver Ārlietu komisija.   

Apzinoties sarežģīto emigrācijas situāciju, šodienas demogrāfiskās tendences valstī un kaitējumu, kādu politikas un stratēģijas nerealizēšana nodara Latvijas valsts nākotnei, komisija aicina Ministru kabinetu un visus politiskos spēkus sakārtot normatīvo bāzi, nosakot atbildīgo ministriju, tās kompetenci un izveidojot koordinētu sistēmu sadarbībai ar diasporu.

Tāpat Ārlietu komisija aicina īstenot atbilstošu un ilgtspējīgu valsts politiku un programmas, kas paredz paplašināt sadarbību ar diasporu, piešķirot šim mērķim atbilstošu finansējumu. Ievērojot demogrāfiskās tendences, komisija arī aicina izvērtēt ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidotās darba grupas priekšlikumus Pilsonības likuma modernizēšanai.

Saeimas Ārlietu komisijas dienaskārtībā jautājums par latviešu diasporas ārzemēs tika iekļauts pēc komisijas deputātu vizītes ASV, kur to īpaši akcentēja Amerikas Latviešu apvienība. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt