Saeimas komisija: jāparedz efektīvs sods par pirmsvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem

(21.04.2010.)

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 21.aprīlī, rosināja izmaiņas normatīvajos aktos, lai efektīvāk ierobežot raidorganizāciju darbību, ja pirmsvēlēšanu periodā būtiski pārkāpts aģitācijas aizliegums.

„Šodien atbalstījām papildu finansējuma piešķiršanu Nacionālajai radio un televīzijas padomei, lai tā varētu uzraudzīt radio un televīzijas darbu 10.Saeimas pirmsvēlēšanu aģitācijas periodā. Tomēr papildu finansējums, bez reāliem rīcības instrumentiem cerētos rezultātus nenesīs,” norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Tādēļ komisija rosināja piešķirt Nacionālajai radio un televīzijas padomei (NRTP) tiesības piemērot soda sankcijas raidorganizācijām, nosakot, ka NRTP lēmuma apstrīdēšana par raidorganizācijas darbības apturēšanu neaptur lēmuma spēkā stāšanos. Tas ļautu efektīvi vērsties pret tām raidorganizācijām, kas neievēro priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktās prasības par reklāmas aizliegumu, norāda I.Circene.

Kā komisijas sēdē norādīja NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, jau patlaban likums paredz, ka NRTP ir tiesības par būtiskiem pārkāpumiem apturēt raidorganizāciju darbību. Tomēr, ja televīzijas kanāliem un radio stacijām ir tiesības to pārsūdzēt, lēmums nestājas spēkā. D.Buceniece informēja, ka ar kādu no radio stacijām tiesāšanās ilgst jau kopš 2005.gada pašvaldību vēlēšanām.

Komisija aicināja NRTP sagatavot priekšlikumus, lai nepieciešamos likuma grozījumus iestrādātu jaunajā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kā arī likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā