Saeima groza Valsts apbalvojumu likumu

(15.04.2010.)

Saeima ceturtdien, 15.aprīlī, trešajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts apbalvojumu likumā. Ar grozījumiem tiek iedibināta miniatūra ordeņa zīme un pārskatīts atsevišķu valsts apbalojumu dizains, to piešķiršanas un nēsāšanas noteikumi.

Grozījumi nosaka visu triju ordeņu - Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta - ordeņa lentes atšķirības kungiem un dāmām. Lielkrusta komandiera lente dāmām paredzēta šaurāka nekā ordeņa lente kungiem, bet lielvirsnieka un komandiera lentēm dāmām noteikts lentes tauriņsējuma veids.

Likums arī nosaka, ka ar Viestura ordeni var apbalvot arī pēc nāves. Tas ļaus izteikt valsts atzinību karavīriem, ugunsdzēsējiem, policistiem un citiem cilvēkiem, kuri izrādījuši drosmi un varonību valsts dienestā un gājuši bojā, pildot dienesta pienākumus. Pašreizējā likuma redakcija neparedz iespēju ordeņus un to goda zīmes piešķirt pēc nāves.

Likums paredz iedibināt un izveidot katram no trim ordeņiem jaunu miniatūru ordeņa zīmi nēsāšanai situācijās, kad nenēsā pilna izmēra ordeņus. Likums paredz iespēju apbalvotajām personām nepieciešamības gadījumā papildus iegādāties apbalvojuma miniatūrzīmes.

Jaunā likuma redakcija arī konkretizē, ka Valsts prezidentam, stājoties amatā, likumā noteiktie apbalvojumi tiek pasniegti pēc svinīgā solījuma došanas.

Likuma grozījumi izstrādāti Saeimas Juridiskās komisijas izveidotajā darba grupā, ņemot vērā, ka pirms vairākiem gadiem pieņemtā likuma piemērošanas gaitā ir radusies nepieciešamība to pilnveidot vairākos ar valsts apbalvojumu piešķiršanu un nēsāšanu saistītos jautājumos. 

Paredzēts, ka likuma grozījumi stāsies spēkā šī gada 1.maijā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā