Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: valsts budžeta līdzekļi jāizmanto mērķtiecīgāk un efektīvāk

(02.03.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze otrdien, 2.martā, tiekoties ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, pārrunāja nepieciešamību veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai valsts budžeta līdzekļu izlietojumu padarītu efektīvāku un vērstu uz konkrētu rezultātu.

„Tā ir objektīva nepieciešamība - saimniekot efektīvi,” teica G.Daudze. „No tā, cik pārdomāti un mērķtiecīgi rīkosimies ar valsts naudu, būs atkarīgas mūsu iespējas pārvarēt krīzi.”

Valsts kontroliere skaidroja, ka šobrīd valsts līdzekļu izlietojums ir vērsts uz procesu, nevis konkrētu rezultātu sasniegšanu. Arī atskaitīšanās sistēma ir nepilnīga un formāla. „Politikas plānošanas dokumenti nosaka mērķus, taču, revīzijās analizējot darba plānus, var redzēt, ka tie vērsti uz pieejamās naudas izlietošanu, nevis rezultāta sasniegšanu,” atzina I.Sudraba.

Lai detalizēti apspriestu izmaiņas konkrētajos normatīvajos aktos, Saeimas priekšsēdētājs ar I.Sudrabu vienojās tikties pēc divām nedēļām, pieaicinot atbildīgo komisiju vadītājus. „Plānojam jautājumu pārrunāt ar to komisiju vadītājiem, kuru darbības jomas vistiešākajā mērā saistītas ar valsts budžeta līdzekļu izlietojuma plānošanu un uzraudzību,” informēja G.Daudze.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī iespējamie grozījumi Attīstības plānošanas sistēmas likumā un likumā „Par budžetu un finanšu vadību”. Likuma izmaiņas būtu vērstas uz to, lai panāktu politikas plānošanas dokumentu sasaisti ar pieejamajiem finanšu resursiem un lai tiktu noteikti gan sasniedzamie rezultāti, gan atbildība par iecerētā sasniegšanu.




Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde