Saeimas deputāti tiekas ar Turcijas Eiropas lietu ministru (foto)

(26.02.2010.)

Eiropas Savienības iestāšanās sarunām jānotiek uz vienādiem noteikumiem ar visām kandidātvalstīm, neatkarīgi no to ģeogrāfiskā izvietojuma vai iedzīvotāju reliģiskās piederības. To piektdien, 26.februārī, tiekoties ar Turcijas Eiropas lietu ministru Egemenu Bagišu (Egemen Baģiş), atzina Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti, paužot atbalstu Turcijas iespējamai dalībai Eiropas Savienībā (ES).

„Mēs labi atceramies, cik nozīmīgu atbalstu Turcija sniedza Latvijai ceļā uz NATO. Šobrīd varam piedāvāt mūsu atbalstu Turcijas dalībai Eiropas Savienībā,” teica Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle, piebilstot, ka visām kandidātvalstīm jāpiemēro vienādi iestāšanās noteikumi.

V.Paegle uzsvēra, ka Turcija ir nozīmīgs reģionālais spēlētājs ES būtiskos ekonomikas un politikas jautājumos. Kā piemēru viņa minēja Turcijas īpašo lomu Nabucco gāzesvada celtniecībā, ar kuru ES iecerējusi mazināt atkarību no Krievijas energopiegādēm.

Turcijas un ES sadarbības nozīmību akcentēja arī Turcijas Eiropas lietu ministrs. Turcija ir nepieciešama ES, lai veidotu kontaktus ar islāma pasauli, bez Turcijas Eiropa nevarēs atrisināt ne enerģētikas, ne nelegālās migrācijas jautājumus, uzsvēra ministrs. Viņš pauda viedokli, ka šo Turcijas nozīmi izprotot daudzas ES dalībvalstis, tomēr tikai retās uzdrošinās atklāti paust atbalstu Turcijai. Latvija un abas pārējās Baltijas valstis ir to ES dalībvalstu vidū, kuras nebaidās atklāti paust atbalstu, teica E.Bagišs.

Latvijas sabiedrībā tomēr nevalda viennozīmīgs atbalsts Turcijas dalībai ES, sarunas gaitā atzina deputāts Staņislavs Šķesters (ZZS). „Tā ir pilnīgi cita kultūra, cita reliģija, turklāt mūs šķir ievērojams ģeogrāfiskais attālums,” teica S.Šķesters, mudinot vairāk iepazīstināt Latvijas iedzīvotājus ar Turciju.

„Ir atšķirības, un tieši tādēļ esmu ieradies - lai runātu, iepazītos un iepazīstinātu ar Turciju,” pauda Turcijas Eiropas lietu ministrs. Viņš vērsa uzmanību, ka jau patlaban starp Latviju un Turciju veidojas aktīvi kontakti iedzīvotāju līmenī, jo katru gadu vairāk nekā 60 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju atpūšas Turcijas kūrortos. 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā