Saeimas komisija atzinīgi vērtē paveikto skolēnu dziesmu un deju svētku sagatavošanā

(24.02.2010.)
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 24.februārī, pārrunājot gaidāmos 10.Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, atzinīgi novērtēja paveikto, gatavojot svētku norisi.

„Dziesmu un deju svētki ir pasaules līmeņa notikums, kas jo īpaši priecīgs ir dalībniekiem, viņu skolotājiem un vecākiem. Līdz šim tie vienmēr notikuši, neskatoties uz to, kā gājis sagatavošanas procesā,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. „Lai svētki izdotos un būtu mākslinieciski augstvērtīgi, vēl daudz darāmā, bet priecē rīcībkomitejas un mākslinieciskās padomes nopietnā pieeja visiem ar svētku norisi saistītiem jautājumiem.”

Komisijas deputāts Pauls Putniņš (ZZS) pauda pārliecību, ka „svētki ir svarīgi, lai radītu ticību sev un savai mākslinieciskajai varēšanai”.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe informēja, ka svētkiem no valsts budžeta atvēlēti 1,4 miljoni latu. Resursi ir pieticīgi, salīdzinot ar „lielajiem” svētkiem, taču tiek darīts viss, lai tie izdotos skaisti un skanīgi. Papildus nepieciešami vismaz 670 tūkstoši latu, ko organizatori cer iegūt no biļešu ieņēmumiem un sponsoriem.

„Ir ieguldīts liels darbs, lai svētki izdotos,” teica kultūras ministrs Ints Dālderis, piebilstot, ka, mācoties no iepriekšējo svētku kļūdām, ir jārisina daudzi tehniski jautājumi par to, kā tiek veikti iepirkumi un lai apskaņošana Mežaparka Lielajā estrādē būtu kvalitatīva.

Plānots, ka svētkos piedalīsies 30 tūkstoši dalībnieku. Šie būs jau desmitie skolēnu dziesmu un deju svētki, tāpēc arī svētku norise simboliski plānota 10 dienas. Pašvaldībās būs koncerti un citas svētku ieskaņas aktivitātes, bet Rīgā svētku dalībnieki pulcēsies no 6. līdz 11.jūlijam. Pagājušajā nedēļā ir sākušās dalībnieku atlases skates, un to rezultāti būs zināmi maija beigās, informēja Valsts izglītības satura centra vadītāja vietniece Agra Bērziņa.

Deputāti noskaidroja, ka taupības nolūkos nenotiks sākotnēji iecerētais koncerts „Arēnā Rīga”, un tāda paša iemesla dēļ rīcībkomiteja atteikusies arī no idejas, ka tradicionālais svētku gājiens varētu notikt vienlaicīgi divos virzienos - svētku dalībnieki dotos viens otram pretī no Doma laukuma un Dailes teātra. Bet, izvēloties iepakojumus un organizējot atkritumu savākšanu, tiek domāts, lai svētki būtu videi draudzīgi. Kā aktivitāšu un informācijas vieta svētku laikā būs Vērmanes dārzs, skaidroja A.Bērziņa.



Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā