Saeimas deputāti ar Čehijas kolēģiem pārrunā reformas tieslietu sistēmā (foto)

(23.02.2010.)
Vizīti Latvijā turpina Čehijas parlamenta Deputātu palātas Konstitucionālo un juridisko lietu komisijas delegācija, kuras pārstāvji otrdien, 23.februārī, Saeimā tikās ar Juridiskās komisijas un apakškomisijas darbam ar Tiesu iekārtas likumu deputātiem, kā arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu. 
 

Uzņemot Čehijas parlamentāriešus Saeimā, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece apliecināja, ka ir pagodināta, ka Čehijas kolēģi atbildes vizītē apmeklē Latviju: „Šī ir lieliska iespēja pārrunāt jautājumus, kas aktuāli abu parlamentu radniecīgajām komisijām. Šāds dialogs veiksmīgi aizsācies jau 2008.gadā, kad Saeimas komisijas pārstāvji viesojās Čehijā.”

Čehijas parlamenta Deputātu palātas Konstitucionālo un juridisko lietu komisijas priekšsēdētājs Mareks Benda (Marek Benda) sacīja, ka Latvijai un Čehijai tieslietu jomā ir daudz kopīga. Abās valstīs ir aktuālas tieslietu sistēmas reformas, ir būtiski saīsināt tiesu procesus un mazināt ar tiesu varu saistītos korupcijas riskus. 

Iepazīstinot ar apakškomisijas darbam ar Tiesu iekārtas likumu aktualitātēm, tās priekšsēdētāja, Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa stāstīja, ka apakškomisija ir nākusi klajā ar vairākām iniciatīvām. Lai stiprinātu tiesu varas neatkarību, plānots izveidot tiesnešu pašpārvaldes institūciju - Tieslietu padomi. Izstrādāti arī likuma grozījumi, lai dotu iespēju tiesnešiem pārsūdzēt Tiesnešu disciplinārkolēģijas pieņemtos lēmumus. S.Āboltiņa uzsvēra, ka nepieciešams ieviest arī jaunu tiesnešu kvalifikācijas sistēmu, lai sabiedrībai būtu pārliecība, ka tiesnešu kvalifikācija tiek regulāri pārbaudīta un viņu atalgojums nepalielinātos automātiski, bet gan, izvērtējot katra darbību atsevišķi. M.Benda informēja, ka Čehijā pirms desmit gadiem bija mēģinājums ieviest šādu tiesnešu kvalifikācijas sistēmu, taču konstitucionālā tiesa to noraidījusi.

V.Muižniece norādīja, ka ir būtiski stiprināt tieslietu sistēmā strādājošo juristu pašpārvaldi. Piemēram, Latvijā notāra amata prestižu ir izdevies celt, pateicoties Notāru padomes darbam, kas aktīvi iesaistījās nozari regulējošā likuma izstrādē, un patlaban padome pati nosaka kvalifikācijas pārbaudījumu saturu. 

Čehijas parlamentārieši interesējās arī par Latvijā īstenotajiem taupības pasākumiem un Satversmes tiesas pieņemto lēmumu, saskaņā ar kuru no nākamā gada atcelti tiesnešu algu pieaugumam noteiktie ierobežojumi. Saeimas deputāti Čehijas kolēģiem skaidroja, ka tādējādi karjeru tikko sācis tiesnesis saņemtu lielāku algu nekā valsts augstākās amatpersonas, kuru algas tautības apstākļos ir būtiski samazinātas. „Tas uzskatāms par nopietnu atkāpi no solidaritātes principa,” pauda Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedrs Dzintars Rasnačs. 

Savukārt, tiekoties ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu, amatpersonas pārrunāja Lisabonas līguma sniegtās iespējas, kas nacionālajiem parlamentiem ļauj daudz aktīvāk iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesā Eiropas Savienībā. 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā