Juridiskā komisija piedāvā saīsināt iecirkņu darba laiku vēlēšanu dienā

(16.02.2010.)

Saeimas vēlēšanu dienā pilsoņi varēs nobalsot no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā, paredz otrdien, 16.februārī, Saeimas Juridiskās komisijas atbalstītie grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, ko komisija sagatavojusi skatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

Par labu vēlēšanām atvēlētā laika saīsināšanai komisijā izskanēja vairāki argumenti. Kā deputātiem skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, pirmajā vēlēšanu stundā, kā arī laikā no astoņiem līdz desmitiem vakarā ir vērojama visai zema vēlētāju aktivitāte un šajās trīs stundās nobalso vien apmēram trīs procenti vēlētāju.

Lai gan sākotnēji izskanēja priekšlikums vēlēšanu iecirkņus vērt vaļā tikai astoņos no rīta, komisija pēc deputāta Gundara Daudzes (ZZS) argumentācijas tomēr nolēma nemainīt pašreiz noteikto iecirkņu atvēršanas laiku. Viņš norādīja, ka iespēja nobalsot jau septiņos no rīta ir svarīga daudziem cilvēkiem, kuri strādā maiņu darbu un kuriem darba diena sākas tieši astoņos. 

Ideju saīsināt iecirkņu darba laiku atbalstīja arī komisijas deputāte Inese Šlesere (LLP/LC),norādot, ka vairumā Eiropas valstu iecirkņi vēlēšanu dienā strādā krietni īsāku laiku nekā Latvijā.

Īsāks vēlēšanu iecirkņu darba laiks ļaus arī ātrāk uzsākt balsu skaitīšanu, un pirmie provizoriskie vēlēšanu rezultāti varētu būt zināmi jau īsi pēc pusnakts. Īsāks iecirkņu darba laiks ļautu arī ietaupīt līdzekļus, turklāt mazinātos arī vēlēšanu komisiju darbinieku slodze, kas arī ir būtisks faktors, deputātiem uzsvēra A.Cimdars. Viņš sacīja, ka arī vēlēšanu novērotāji ir sūdzējušies par nogurumu, balsu skaitīšanai ievelkoties līdz vēlai naktij.  

Komisijas deputāte Solvita Āboltiņa rosināja veikt izmaiņas arī citos likumos, lai saīsinātu vēlēšanu iecirkņu darba laiku ne vien Saeimas, bet arī citās vēlēšanās.

Par grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt