Baltijas Asamblejas Saeimas delegācija tiksies ar Ministru prezidentu

(19.01.2010.)

Saeimas deputāti, kas Latvijas parlamentu pārstāv Baltijas Asamblejā (BA), trešdien, 20.janvārī, tiksies ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, lai pārrunātu BA un Baltijas Ministru padomes (BMP) Latvijas prezidentūru 2010.gadā.

„Ar premjerministru vēlamies pārrunāt, kā efektīvāk izmantot prezidentūras sniegtās iespējas Baltijas Asamblejā un Baltijas Ministru padomē,” norāda BA Latvijas delegācijas vadītāja Ērika Zommere. „Izmantojot kopīgos resursus, Latvijas prezidentūras laikā mēs vēlamies sasniegt konkrētus rezultātus. To var izdarīt tikai tādā gadījumā, ja izpildvara un parlamenti strādā vienā virzienā,” uzsver Saeimas deputāte.

Ņemot vērā ierobežotos finanšu un cilvēku resursus, Latvijai efektīvāk jākoordinē Baltijas Asamblejas un Baltijas Ministru padomes sadarbība, vienojoties par konkrētu sadarbības kārtību gan īstermiņā, gan ilgtermiņā, uzskata BA Saeimas delegācija. Deputāti uzsver, ka līdz šim likumdevēju un izpildvaras sadarbība Baltijas valstu līmenī bijusi formāla un to potenciāls pilnībā nav izmantots.

BA Saeimas delegācija uzskata, ka BA un BMP sadarbība jāveido pēc Ziemeļvalstu parauga. Skaidri definējot nākotnes izaicinājumus un riskus, Ziemeļvalstis izstrādājušas konkrētas sadarbības partnerības, sadalot atbildību starp likumdevējvaru, izpildvaru un nevalstiskajām organizācijām, norāda deputāti.  

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta 1991.gada 8.novembrī ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. Baltijas Asambleju veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.

Savukārt 1994.gada 13.jūnijā izveidotā Baltijas Ministru padome ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību sadarbības institūcija. Tās augstākā lēmējinstance ir valdības vadītāju tikšanās, kas notiek vismaz vienreiz gadā. BMP uzdevums ir nodrošināt sadarbības nepārtrauktību Baltijas valstu izpildvaras līmenī. BMP pieņem lēmumus par BA ieteikumu izpildi, risina būtiskus jautājumus Baltijas sadarbības kontekstā, izstrādā un ievieš nepieciešamos pasākumus, lai veicinātu plašu un saturīgu savstarpējo sadarbību.

Tikšanās notiks trešdien, 20.janvārī, plkst.15.30 Ministru prezidenta zālē, Ministru kabinetā, Brīvības bulvārī 36.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā