Zanda Kalniņa-Lukaševica: cilvēktiesības ir mūsu drošības jautājums

(13.08.2024.)
Gallery

Otrdien, 13.augustā, parlamentu apmeklēja un ar Saeimas priekšsēdētājas biedri Zanda Kalniņu-Lukaševicu un deputātiem aktuālos cilvēktiesību jautājumus pārrunāja jaunievēlētais Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Artūrs Kučs, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, kā arī bijušie Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneši no Latvijas – Satversmes tiesas tiesnesis Mārtiņš Mits un Eiropas Savienības tiesas tiesnese Ineta Ziemele.  

Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka cilvēktiesības ir mūsu drošības jautājums, un to aizsardzība mūs būtiski atšķir no agresora kaimiņos. Cilvēktiesību augstākie standarti ir nedalāmi saistīti ar Latvijas neatkarību un drošību, pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

“Mūsdienu ģeopolitiskā situācija vēlreiz izgaismo to, cik trauslas ir cilvēktiesības, kuru nodrošināšana ir būtisks demokrātijas pamats. Cīņa par cilvēktiesībām ir visas demokrātiskās pasaules uzdevums, pat šķietami mazas darbības vietējā līmenī var radīt plašu un ievērojamu ietekmi globāli,” uzsvēra Zanda Kalniņa-Lukaševica, piebilstot, ka cilvēktiesību situācija Latvijā ir jāsargā un jāstiprina nepārtraukti gan ikdienā, gan ar skatu nākotnē, tostarp nepieciešams veidot regulējumu jaunās dimensijās – mākslīgā intelekta, sociālo tīklu pārvaldībai, cīņai ar hibrīduzbrukumiem.

Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Inese Kalniņa uzsvēra: “Lai gan tiesu vara ir neatkarīga, ļoti svarīgs ir dialogs un sadarbība ar likumdevēju, it īpaši cilvēktiesību jautājumos. Šodien ar tiesnešiem pārrunājām gan tiesnešu kapacitātes stiprināšanu, gan nākotnes izaicinājumus cilvēktiesībās un bijām vienisprātis, ka mūsu priekšā ir vēl daudz darba. Arī Latvija šajā jomā joprojām daudz ko var darīt un uzlabot. Šo tikšanos atzinīgi novērtēja visas puses, un tādas rīkosim vēl.”

Deputāti ar tiesnešiem šodien pārrunāja gan aktuālos cilvēktiesību jautājumus, gan arī nākotnes izaicinājumus Latvijā un pasaulē. Diskusijas dalībnieki augstu novērtēja šāda neformāla dialoga iespēju. Sarunā piedalījās arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris un Latgales apakškomsijas priekšsēdētājs Edmunds Teirumnieks, kā arī Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna.

Deputāti un tiesneši tikšanās laikā aplūkoja arī 6.Saeimas Saeimas priekšsēdētāja Alfreda Čepāņa parakstīto likumu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē", kuru Saeima pieņēma 1998.gada 15.oktobrī. Ar šiem grozījumiem Satversmē tika iekļauta 8.nodaļa “Cilvēka pamattiesības”, tādējādi pamatlikumā nostiprinot, ka mūsu valsts šīs tiesības atzīst un aizsargā.

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja ar absolūto balsu vairākumu Satversmes tiesas tiesnesi Artūru Kuču ievēlēja Latvijas tiesneša amatā Eiropas Cilvēktiesību tiesā šī gada 16. aprīlī. Savukārt līdzšinējo Latvijas tiesnesi Eiropas Cilvēktiesību tiesā Mārtiņu Mitu Saeima 15.februārī apstiprināja Satversmes tiesas tiesneša amatā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319515519  
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 15.augustā
12:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas dalība Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svinību galvenajā dievkalpojumā