Lolita Čigāne: jāpanāk straujāka tiešo lauksaimniecības maksājumu izlīdzināšana

(09.05.2018.)
Gallery

Latvijai svarīga straujāka Eiropas Savienības (ES) tiešo lauksaimniecības maksājumu izlīdzināšana, jo mūsu lauksaimnieki par hektāru zemes joprojām saņem vienus no zemākajiem tiešmaksājumiem, trešdien, 9.maijā, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita  Čigāne.

Kā uzsvēra L.Čigāne, lai situāciju uzlabotu, būtiska aktīva rīcība ES līmenī, tādēļ augstu vērtējams Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieka eiro un sociālā dialoga jautājumos Valda Dombrovska šodien Eiropas lietu komisijas sēdē deputātiem paustais atbalsts nepieciešamībai izlīdzināt maksājumus, lai nodrošinātu vienlīdzīgus konkurences apstākļus lauksaimniekiem.

Deputāti ar V.Dombrovski pārrunāja arī jautājumus par nākamo ES daudzgadu budžetu kopumā. Kā norādīja L.Čigāne, daudzgadu budžetu plānā EK paredzējusi vairākus būtiskus uzlabojumus, ņemot vērā arī gaidāmo Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. Tas ietekmēs kopējo ES budžetu, līdz ar to paredzams neliels finansējuma samazinājums kohēzijas politikai.

“Svarīgi kliedēt maldus, ka līdzekļi kohēzijai nebūs pieejami. Kohēzijas politika, kā to šodien deputātiem apliecināja arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, ir un arī turpmāk būs ļoti svarīga. Taču katrai dalībvalstij un konkrētiem mērķiem pieejamo finansējumu varēsim izvērtēt brīdī, kad būs pieejami konkrēti aprēķini,” sacīja L.Čigāne.

Deputātiem V.Dombrovskis pauda EK apņēmību nākamo daudzgadu budžetu pieņemt pirms 2019.gada jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, lai neradītu investīciju plūsmas apsīkumu.

Kā uzsvēra L.Čigāne, Latvijai ir īpaši svarīgi nepieļaut investīciju plūsmas samazinājumu, jo tas varētu negatīvi ietekmēt mūsu tautsaimniecību. Līdzīgu procesu radītās sekas Latvijā varēja novērot 2016.gadā, kad, samazinoties ES līdzekļu apjomam, tika negatīvi ietekmēts būvniecības sektors.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157696614014905
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.jūlijā
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
15:30  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt