Saeimā notiks 8.Parlamentārais izlūkošanas un drošības forums

(16.06.2017.)

Saeimā pirmdien, 19.jūnijā, notiks 8.Parlamentārais izlūkošanas un drošības forums, kas pulcēs vairāk nekā divdesmit valstu parlamentu pārstāvjus, nozares profesionāļus un ekspertus no akadēmiskās vides, lai diskutētu par iespējām efektīvi novērst un pārvarēt mūsdienu aktuālos drošības riskus un izaicinājumus, kā arī spriestu par ASV un Eiropas valstu sadarbību drošības stiprināšanā.

Forums, ko iedibinājis ASV kongresmenis Roberts Pitendžers (Robert Pittenger), šogad notiks Latvijas parlamentā pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska iniciatīvas. S.Āboltiņa un A.Latkovskis, pērn piedaloties forumā Vašingtonā, rosināja šo pasākumu rīkot Latvijā, lai diskutētu par Baltijas reģionam aktuāliem drošības jautājumiem.

„Šī foruma norise Latvijas parlamentā ļauj pievērst pastiprinātu mūsu sabiedroto uzmanību drošības jautājumiem, kas īpaši aktuāli kļuvuši Latvijā pēdējo gadu laikā. Tas ļaus diskutēt par informatīvās telpas stiprināšanu, kas īpaši nozīmīga kļuvusi Krievijas īstenotā hibrīdkara apstākļos,” uzsver S.Āboltiņa.

Kā akcentē A.Latkovkis, šis forums ir vienreizēja iespēja Latvijai iezīmēt sevi pasaules valstu vidū Eiropas drošības politikā. Ievērojot to, ka forumā piedalīsies augsta līmeņa eksperti, kas specializējušies izlūkošanas un drošības jautājumos starptautiskā līmenī, šī būs nozīmīga iespēja arī mūsu nozaru lietpratējiem dalīties ar zināšanām, kas nākotnē varētu sekmēt stabilitāti un drošību mūsu reģionā.

Forumu atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita (Nancy Bikoff Pettit) un Polijas Republikas ekonomiskās attīstības ministra vietnieks Pavels Horonžijs (Paweł Chorąży). Tāpat atklāšanas runas teiks Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja S.Āboltiņa un ASV kongresmenis, ASV Kongresa Pārstāvju palātas Terorisma un nekonvencionālās karadarbības darba grupas priekšsēdētājs R.Pitendžers (Robert Pittenger).

Forumā uzmanība tiks pievērsta jautājumam par banku un finanšu sistēmu drošību, kā arī ārvalstu investīciju aizsardzību. Tāpat foruma dalībnieki spriedīs par informācijas lomu mūsdienu drošības situācijā, kiberdrošību, kā arī starptautisko normu piemērošanu izlūkošanas un drošības kontekstā.

Parlamentārā izlūkošanas un drošības foruma tradīciju iedibināja ASV kongresa pārstāvju palātas loceklis R.Pitendžers 2014.gadā ar mērķi stiprināt ASV un Eiropas valstu sadarbību drošības veicināšanā. Šajos forumos Eiropas un ASV likumdevējiem ik gadu ir iespēja ne vien analizēt aktuālākos drošības izaicinājumus un riskus, bet arī savstarpējā informācijas un labās prakses piemēru apmaiņā rast efektīvus risinājumus un vienotu izpratni par kopīgi veicamiem pasākumiem.

8.Parlamentārais drošības un izlūkošanas forums notiks pirmdien, 19.jūnijā, pulksten 9.00 Baltiešu zālē Jēkaba ielā 6/8.


Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem
Mediju iespēja foruma atklāšanas laikā no pulksten 9.00 līdz 9.30 Baltiešu zālē Jēkaba ielā 6/8, kā arī kopbildes laikā pulksten 12.50 Sēžu zālē Jēkaba ielā 11.
Mediju pārstāvjiem ieeja no Mazās Trokšņu ielas.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem