Saeimas Sēžu zālē atgriežas plāksnes ar Satversmes pantiem

(14.02.2017.)

Atzīmējot Satversmes 95.gadadienu, trešdien, 15.februārī, Saeimas Sēžu zālē pulksten 12.00 svinīgi atklās sienas plāksnes ar mūsu valsts pamatlikuma pirmajiem diviem pantiem. Tās atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, pasākumā uzstāsies Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Plāksnes ar Satversmes pantiem Saeimas Sēžu zāli rotāja jau 1.Saeimas darbības laikā. Pēc parlamenta darbības pārtraukšanas plāksnes noņēma, un to tālākais liktenis nav zināms. Par godu Satversmes pieņemšanas 95.jubilejai plāksnes atjaunotas un atkal atgriežas Saeimas Sēžu zālē, ikvienam simboliski atgādinot, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.

Plāksnes veidotas no ozolkoka, savukārt burti – no bronzas. Projektu izstrādāja „A.Veidemaņa projektēšanas birojs”, un plāksnes veidoja koktēlnieks Gints Upītis. Tās atjaunotas pēc fotogrāfijām, kurās redzams zāles vēsturiskais izkārtojums. Plāksnes Sēžu zālē uzstādītas tajā pašā vietā, kur tās atradās agrāk.

Pulksten 12.20 Sarkanajā zālē, godinot Satversmi tās 95.gadadienā, tiks atvērts īpaši šim notikumam veltīts konstitūcijas suvenīrizdevums. Jubilejas izdevumā ir iekļauts Satversmes teksts ar grozījumiem, kas veikti laikā no 1933. līdz 2016.gadam.

Tāpat izdevumā publicēts Latvijas Satversmes sapulces 1922.gada 15.februārī pieņemtais Satversmes oriģinālteksts, ko parakstījis Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un sekretārs Roberts Ivanovs. Jubilejas izdevums laists klajā latviešu un angļu valodā. 

Dzeltenajā zālē būs apskatāma tematiska izstāde, kurā aplūkojami dažādi Satversmes izdevumi un to tulkojumi, sākot no 1922.gada līdz pat jaunākajiem Satversmes un Satversmes komentāru izdevumiem. Tāpat izstādē aplūkojams Satversmes vēsturiskā attīstības ceļa hronoloģisks pārskats no tās pieņemšanas līdz pat mūsdienām. Izstāde veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Savukārt pulksten 15.00 Saeimā notiks mūsu valsts pamatlikumam veltīta diskusija „Satversme – Latvijas konstitucionālais identitātes atspoguļojums”, kurā atklāšanas uzrunas teiks Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, kā arī Satversmes tiesas priekšsēdētājs A.Laviņš.

Latvijas Republikas Satversme pieņemta 1922.gada 15.februārī, un to izstrādāja Satversmes sapulce – pirmais tautas vēlētais likumdevējs.

 

Satversmes pieņemšanas 95 gadu jubilejas svinīgo pasākumu plāns:

12.00 – 12.20 Svinīgā plākšņu ar Satversmes pantiem atklāšana (Sēžu zālē, Jēkaba ielā 11)

12.20 – 12.40 Satversmes suvenīrizdevuma un izstādes atvēršana (Sarkanajā un Dzeltenajā zālē, Jēkaba ielā 11)

15.00 – 17.00 Diskusija “Satversme – Latvijas konstitucionālās identitātes atspoguļojums” (Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas zālē, Jēkaba ielā 6/8)


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt