Saeimas Prezidijs un deputāti piedalīsies 1991.gada janvāra barikāžu atceres pasākumos

(19.01.2017.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Prezidija locekļi un deputāti piektdien, 20.janvārī, piedalīsies 1991.gada janvāra barikāžu atceres un aizstāvju piemiņas pasākumos.

Atceroties vēsturiskos notikumus, parlamenta pārstāvji pulksten 10.00 piedalīsies piemiņas ugunskura iedegšanā Doma laukumā. Plānots, ka ugunskuru iedegs valsts augstākās amatpersonas. Tāpat Doma laukumā no pulksten 11.00 apmeklētājiem būs atvērta 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde muzeobusā. Godinot bojāgājušo barikāžu aizstāvju piemiņu, pulksten 14.00 paredzēta ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā.

Arī Saeimā piektdien, pieminot mūsu tautas neatkarības cīnītājus, notiks vairāki pasākumi. Pulksten 16.00 pie Saeimas nama iekurinātā ugunskura dalīties atmiņās par 1991.gada notikumiem aicināti barikāžu dalībnieki, tā laika politiskie darbinieki un žurnālisti.

Pēc tam Saeimas namā notiks izdevuma „Janvāra hronika. Latvijas Republikas Augstākās padomes barikāžu laika preses relīzes” papildinātā izdevuma elektroniskās versijas atvēršana. Grāmatā apkopotas Latvijas toreizējā likumdevēja - Augstākās padomes - preses relīzes, ko barikāžu laikā izplatīja ārvalstu medijiem, kā arī publicēti dažādi tālaika dokumenti. Grāmata papildināta ar vairākiem jauniem dokumentiem, kas ilustrē saspringto situāciju Latvijā deviņdesmito gadu sākumā.

Pēc grāmatas atvēršanas paredzēta Saeimas priekšsēdētājas I.Mūrnieces tikšanās ar 1991.gada janvāra barikāžu laika žurnālistiem. Uz tikšanos aicināti vairāk nekā 170 barikāžu laika mediju pārstāvji, kuri 1991.gadā iesaistījās vēsturisko notikumu atspoguļošanā. 1991.gada barikāžu laika notikumu atcere katra gada janvārī ir ikgadējs Saeimas pasākums. Televīzijā, radio un laikrakstos strādājošajiem tajā laikā bija nozīmīga loma Latvijas ceļā uz neatkarības atjaunošanu. Tikšanās ar tā laika žurnālistiem ir viena no tradīcijām, kas iedibināta 8.Saeimas laikā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā