Deputāti: svarīgi, lai atbalsts jauniešiem bez aroda un darba turpinātos arī pēc Eiropas projektiem

(10.01.2017.)

Atbalsta pasākumus jauniešiem, kuri nestrādā un neapgūst arodu, nepieciešams turpināt arī pēc tam, kad Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums šim mērķim vairs nebūs pieejams. To uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne pēc iepazīšanās ar ES līdzfinansētā Jauniešu garantijas projekta norisi Mālpils un Ogres pašvaldībās, kuras deputāti apmeklēja izbraukuma sēdē 9.janvārī. 

“Jaunieši, kuri nestrādā un nemācās, ir īpaši jūtīga mērķauditorija, un rezultāti ir tad, ja tiek ieguldīts rūpīgs darbs un izmantota individuāla pieeja katram projekta dalībniekam. Taču ir dubults gandarījums par katru gadījumu, kad izdodas iesaistīt darba dzīvē jauniešus, kuriem dzīvē nav paveicies un kāda iemesla dēļ viņi ir izkrituši no sabiedriskās aprites,” pēc iepazīšanās ar projekta norisi uzsver L.Čigāne. 

Eiropas finansējums nestrādājošo jauniešu atbalstam ir pieejams līdz 2018.gada beigām, taču ir būtiski saglabāt pēctecību un līdzīgas aktivitātes piedāvāt arī turpmāk, liekot kopā pašvaldību, Nodarbinātības valsts aģentūras un profesionālās izglītības iestāžu rīcībā esošos resursus un pieredzi, norāda komisijas vadītāja. 

Klātienē iepazīsties ar projekta norisi, deputāti uzzināja par cēloņiem, kas traucējuši daudziem jauniešiem iegūt izglītību, apgūt arodu un atrast darbu. Tā ir gan ģimenes loma jaunieša attieksmes veidošanā, atkarību negatīvā ietekme, kā arī daudzu jauniešu vēlme nopelnīt ātri un daudz, tai pašā laikā novārtā atstājot izglītības un profesijas apguvi. 

Projekts “PROTI un DARI” norisinās ES līdzfinansēto Jauniešu garantijas pasākumu ietvaros. Katram projektā iesaistītajam jaunietim tiek izstrādāta līdz deviņus mēnešus ilga individuāla aktivitāšu programma, kas balstīta viņa vajadzībās, zināšanās, prasmēs, darba pieredzē. Programma ļauj iegūt darba praksi, individuāla mentora atbalstu, pilnveidot dzīves prasmes ar dažādu aktivitāšu palīdzību, kā arī nepieciešamības gadījumā saņemt psiholoģisko atbalstu un konsultācijas pie citiem speciālistiem. 

Eiropas lietu komisijas ieskatā nepieciešams vienkāršot projekta atskaišu sistēmu un pēc iespējas mazināt birokrātiju, lai projekta īstenotāji vairāk resursu un enerģijas varētu veltīt izvirzīto mērķu sasniegšanai, uzsver komisijas vadītāja. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā