Saeima konceptuāli atbalsta likumprojektu barikāžu dalībnieka statusa nostiprināšanai

(22.12.2016.)

Saeima ceturtdien, 22.decembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz piešķirt īpašu statusu 1991.gada barikāžu dalībniekiem. Šī ir alternatīva Saeimā iepriekš iesniegtam likumprojektam, kas līdztekus paredzēja arī valsts finansētus atbalsta pasākumus barikāžu dalībniekiem. 

Likumprojekts nosaka personu loku, kas atzīstamas par barikāžu dalībniekiem. Tie ir cilvēki, kuri apbalvoti ar 1991.gada barikāžu piemiņas zīmi vai kuriem piešķirts pateicības raksts par piedalīšanos Latvijas neatkarības aizstāvēšanā 1991.gada janvārī un augustā. Šie ļaudis aktīvi darbojās barikādēs, izrādīja iniciatīvu to aizsardzībā, deva ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā, lai nosargātu 1990.gada 4.maijā atjaunoto Latvijas Republiku. 

Personām, kas atzītas par barikāžu dalībniekiem, tiks izsniegtas noteikta parauga apliecības. Tās izsniegs 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība. 

Likumprojektā noteikts, ka valsts atbalsta pašvaldību tiesības lemt par sociālo garantiju noteikšanu barikāžu dalībniekiem un sava budžeta ietvaros piešķirt tiem nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, kā arī atvieglojumus pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā. 

Saskaņā ar barikāžu dalībnieku biedrības sniegto informāciju, valsts apbalvojums “1991.gada barikāžu dalībnieka Piemiņas zīme” piešķirta vairāk nekā 31 tūkstotim  cilvēku. Savukārt pēc šī apbalvojuma piešķiršanas termiņa beigām ir izveidots pateicības raksts, kas līdz šī gada 31.maijam bija piešķirts 555 personām.  

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt