I.Mūrniece Baku atklāj jūgendstila arhitektūrai Latvijā veltītu izstādi

(04.10.2016.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 4.oktobrī, Azerbaidžānas Nacionālajā bibliotēkā, Baku, atklāja izstādi „Art Nouveau arhitektūra: Rīgā un Latvijā”, kas vēsta par jūgendstila arhitektūru mūsu valstī.

Atklājot izstādi, I.Mūrniece uzsvēra veiksmīgo Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību un akcentēja, ka tieši dvēseliskais siltums ir labākais virzītājspēks valstu savstarpējās attiecībās. I.Mūrniece norādīja, ka māksla, kultūra un arhitektūra ir labākais veids, kā vienam otru iepazīt un veicināt savstarpējo sapratni, tādēļ būtiski stiprināt sadarbību ne vien politikā un ekonomikā, bet arī kultūrā.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja Azerbaidžānu aktīvi iesaistīties ciešākā kultūras un tūrisma sadarbībā, kā arī pateicās Azerbaidžānas Nacionālās akadēmiskās bibliotēkas direktoram Karimam Tahirovam (Karim Tahirov) par iespēju organizēt izstādi un iepazīstināt publiku ar Latvijas jūgendstila arhitektūras pērlēm.

Izstāde ataino Latvijas izcilākos jūgendstila namus, ļaujot atpazīt Rīgas un Latvijas jūgendstilam raksturīgo eklektisko, pārsātināto dekoratīvismu, kā arī nacionālā romantisma specifisko stilistiku.

Rīgā jūgendstils ienāca līdz ar strauju rūpniecības un tirdzniecības uzplaukumu, ostas paplašināšanos un dinamisku iedzīvotāju skaita pieaugumu. Gandrīz 40 procenti no visiem 20.gadsimta pirmajā desmitgadē uzbūvētajiem mūra namiem pieder dažādiem jūgendstila strāvojumiem. Jūgendstila celtnes atrodamas arī vairākās citās Latvijas pilsētās, un ekspozīcijā apskatāmi objekti arī no Liepājas un Ventspils.

Art Nouveau arhitektūra: Rīgā un Latvijā” izstādi veidojis dizaina birojs H2E, tās kuratore ir Ramona Umblija, bet foto autors - Ansis Starks.

Izstādes atklāšanā piedalījās arī Azerbaidžānas kultūras viceministrs Vagifs Alijevs (Vagif Aliyev), Eiropas Savienības (ES) valstu vēstnieki, Azerbaidžānas parlamenta deputāti, Baku bibliotēku vadītāji un kultūras darbinieki.

Saeimas priekšsēdētāja no 2. līdz 5.oktobrim uzturas Azerbaidžānā, kur tiekas ar šo valstu augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, tostarp parlamentārā līmenī, sadarbību ekonomikā, kā arī iespēju padziļināt ES un Azerbaidžānas attiecības.


Fotogrāfijas no vizītes Azerbaidžanā: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157674669070905
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde