Ināra Mūrniece Baku: saskatām labas iespējas paplašināt ekonomisko sadarbību ar Azerbaidžānu

(03.10.2016.)
Gallery

Veiksmīgais politiskais dialogs un līgumtiesiskā bāze ir radījuši labus priekšnoteikumus, lai Latvija un Azerbaidžāna būtiski paplašinātu sadarbību ekonomikā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, pirmdien, 3.oktobrī, oficiālās vizītes ietvaros Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku tiekoties ar valsts augstākajām amatpersonām.

Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Azerbaidžānas valsts prezidentu Ilhamu Alijevu (Ilham Aliyev), parlamenta priekšsēdētāju Oktaju Asadovu (Oqtay Asadov), premjerministru Arturu Rasizadi (Artur Rasizade), kā arī ārlietu ministru Elmaru Mammadjarovu (Elmar Mammadyarov).

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Azerbaidžāna mūsu valstij ir svarīgs partneris Dienvidkaukāza reģionā. To apliecina konstruktīvais politiskais dialogs, tostarp parlamentārajā līmenī. Šī ir pirmā Latvijas parlamenta priekšsēdētāja vizīte Azerbaidžānā kopš neatkarības atjaunošanas. Šajā parlamenta sasaukumā arī izveidota aktīva un daudzskaitlīga deputātu grupa sadarbībai ar Azerbaidžānas parlamentu, kurā iesaistījusies vairāk nekā ceturtā daļa deputātu.

Azerbaidžāna ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris, taču pašreizējais tirdzniecības apjoms neatspoguļo patieso ekonomisko potenciālu, uzsvēra I.Mūrniece.

Ņemot vērā Latvijas stratēģiski izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu, mūsu valstij ir labas perspektīvas sadarbībai transporta un tranzīta jomā. Esam ieinteresēti palielināt savu lomu transporta savienojumā starp Ziemeļeiropas un Āzijas, un Melnās jūras reģiona valstīm. Azerbaidžānas amatpersonas uzsvēra, ka sadarbība būtu sekmīgāka, ja Latvijai būtu labvēlīgāki tranzīta tarifi.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra aktīvo azerbaidžāņu kopienu Latvijā. Mūsu valstī mīt gandrīz 2000 azerbaidžāņu un darbojas virkne nevalstisko organizāciju, dodot būtisku ieguldījumu Latvijas daudzpusīgajā kultūras dzīvē. Azerbaidžāņi iesaistās arī politikā, un spilgts apliecinājums tam ir Saeimas deputāts Romāns Naudiņš, kurš piedalās šajā vizītē, pauda I.Mūrniece.

Latvija ir ieinteresēta paplašināt sadarbību izglītībā un labprāt uzņemtu vairāk Azerbaidžānas studentu. Pērn Latvijas augstskolās mācījās gandrīz 150 jaunieši no Azerbaidžānas.

Latvija stingri atbalsta Azerbaidžānas un Eiropas Savienības (ES) attiecību padziļināšanu Austrumu partnerības ietvaros, kas piedāvā katrai partnervalstij individuālu pieeju attiecību veidošanai ar ES, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Azerbaidžānas parlamentu vadītājs Hosams Abu Meri un grupas vadītāja vietnieks, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

Tikšanās fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157674669070905
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 30.jūnijā