Saeima pirmajā lasījumā atbalsta lidmašīnu pasažieru datu apstrādes likumu

(15.09.2016.)

Saeima ceturtdien, 15.septembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumu, ar kuru tiks izveidots lidmašīnu pasažieru datu reģistrs (PDR).

Likums nepieciešams, lai drošības iestādes varētu apstrādāt lidmašīnu pasažieru datus, veicot analīzi smagu un sevišķi smagu noziegumu novēršanai, atklāšanai, pierādījumu avotu noskaidrošanai, kā arī valsts drošības, sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu novēršanai.

Līdz ar jauniem teroristu uzbrukumiem par šāda regulējuma nepieciešamību vienojušās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, un tieši Latvijas prezidentūras laikā tika panākta vienošanās par šādas ES direktīvas ieviešanu, deputātus par likumprojektu atbildīgās Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē iepriekš informēja Iekšlietu ministrijas pārstāvji. ASV un Austrālija jau izmanto šo datu sistēmu, Eiropā pagaidām Lietuva, Igaunija, Ungārija, Beļģija, kā arī Latvija strādā pie šī regulējuma vai tā ieviešanas.

Šādu datu saņemšana ļaus drošības iestādēm identificēt personas, ko līdz šim nebija iespējams izdarīt, teikts likumprojekta anotācijā. Tas nozīmē, ka tas palīdzēs atklāt jaunas personas, kas līdz šim nebija iestāžu uzraudzības lokā, bet ir iesaistītas noziegumu izdarīšanā.

Likumprojekts paredz iekļaut datus reģistrā, kuru pārraudzīs Drošības policija, bet tā turētājs būs Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Reģistrā tiks iekļauti dažādi dati par personu, galvenokārt tas, ko cilvēks aizpilda, pērkot lidmašīnas biļeti. Tāpat reģistrā būs redzamas, piemēram, izlidošanas kontroles sistēmā pieejamās ziņas par pasažiera nododamo bagāžu un valsts robežas šķērsošanas vieta, caur kuru pasažieris ieceļos Latvijā.

Aviokompānijām būs pienākums ne agrāk kā 48 stundas un ne vēlāk kā 24 stundas pirms paredzētā izlidošanas laika, kā arī tūlīt pēc tam, kad vairs nav iespējama personu iekāpšana vai izkāpšana no lidmašīnas, nosūtīt datus automatizētai iekļaušanai PDR. Ārkārtas gadījumos, lai, piemēram, novērstu teroraktu, drošības iestādēm būs tiesības pieprasīt pasažieru datus arī agrāk.

Pasažieru datus reģistrā glabās piecus gadus, anonimizējot tos pēc sešiem mēnešiem pēc iekļaušanas PDR un maskējot attiecīgus datu elementus. Datus apstrādās atbilstoši vispārējām fizisko personu datu aizsardzības prasībām. Valdībai būs jānosaka prasības datu nosūtīšanai un iekļaušanai reģistrā, paredz likumprojekts.

Lai atklātu vai novērstu noziegumus, ar PDR datiem tikai pēc prokurora piekrišanas drīkstēs strādāt drošības iestādes, policisti, robežsargi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kā arī Finanšu un Muitas policijas pārvaldes.

Tāpat informāciju par pasažieru datiem mūsu drošības iestādes drīkstēs sniegt arī ārvalstu dienestiem noziegumu novēršanai.

Drošības situācija pasaulē un Eiropā ir strauji mainījusies, tāpēc aizvien vairāk valstu saskata nepieciešamību pēc PDR, lai uzlabotu aviācijas drošības un robežkontroles pasākumus, kā arī novērstu teroristu nodarījumus, norāda likumprojekta autori. Tas var palīdzēt cīnīties ne tikai pret starptautisko terorismu, bet arī starptautisko organizēto noziedzību, kas izmanto globalizācijas procesus un gaisa pārvadājumu infrastruktūru attīstību noziegumu izdarīšanai. To vidū ir gan narkotiku nelikumīga aprite, bērnu seksuāla izmantošana, cilvēku tirdzniecība, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija.

Plānots, ka likums stāsies spēkā šī gada 1.decembrī.

Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likums otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt