Saeimas deputāti: ikviens valsts budžetā uz deficīta rēķina tērētais eiro jāiegulda jēgpilni

(30.05.2016.)
Gallery

Pirmdien, 30.maijā, Saeimā notika diskusija “Uzkrāt vai neuzkrāt – tāds ir jautājums” par valsts fiskālo politiku un budžeta mērķiem. Tajā klātesošie deputāti bija vienisprātis, ka ikviens valsts budžetā uz deficīta rēķina tērētais eiro jāiegulda jēgpilni.

Pasākumā deputāti, nozares eksperti un sociālo partneru pārstāvji sprieda par pašreizējās fiskālās politikas ilgtspēju situācijā, kad valsts izaugsme šogad plānota trīs procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta un budžeta deficītam paredzēts izmantot visu maksimāli pieļaujamo deficīta apmēru.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, atklājot diskusiju, atsaucās uz Finanšu ministrijas eksperta Nila Saksa iepriekš sacīto, ka attiecībā uz budžeta deficītu Latvija patlaban brauc tieši ar atļauto ātrumu, un izvirzīja šīsdienas diskusijas jautājumu – vai precīzs atļautais ātrums ir tas, kas Latvijai nepieciešams šī brīža ekonomiskajā situācijā, vai varbūt ir jādomā par rezervju uzkrāšanu.

Šajā kontekstā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns diskusijas atklāšanā sacīja, ka uzkrāšana nav valsts pašmērķis, un uzsvēra – jebkura lēmuma virsmērķim ir jābūt valsts ilgtspējīgai attīstībai un sabalansētai fiskālajai politikai. Pievēršanās stingrai taupībai var nozīmēt valsts attīstības bremzēšanu, teica J.Vucāns.

L.Čigāne, raksturojot darbu pie valsts nākamā gada budžeta, informēja, ka Latvija patlaban ir noslēgusi darbu pie stabilitātes programmas, no Eiropas Komisijas saņemot vērtējumu par mūsu valsts finanšu situāciju. Nākamais solis – darbs pie nākamā gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta -, kas sāksies rudenī.

Stabilitātes programmas mērķis ir nodrošināt stingrāku budžeta disciplīnu, uzraugot un koordinējot budžeta politiku eirozonā un Eiropas Savienībā. Stabilitātes un izaugsmes pakts nosaka, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm ik gadu ir jāgatavo stabilitātes programma un tā līdz aprīļa beigām jāiesniedz Eiropas Komisijā.

 


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157668703302511
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 28.jūnijā