Paplašina ārstu loku, kas ir tiesīgi veikt invaliditātes ekspertīzi

(19.05.2016.)

Saeima ceturtdien, 19.maijā, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma Invaliditātes likuma grozījumus, ar kuriem tiek paplašināts to ārstu loks, kuri ir tiesīgi veikt personu veselības un funkcionālo spēju novērtēšanu. 

“Saeimā esam daudz runājuši par rindām uz invaliditātes ekspertīzes pakalpojumu un skatījuši klientu sūdzības par personāla attieksmi. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā hroniski trūkst darbinieku, un tā nav spējusi piesaistīt jaunus speciālistus - to raksturo desmit brīvas štata vietas un liels vidējais darbinieku vecums. Lai risinātu problēmu, rosinām paplašināt speciālistu loku, kuri drīkst veikt invaliditātes ekspertīzi,” iepriekš norādīja par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Līdz šim invaliditātes ekspertīzi mūsu valstī drīkstēja veikt vienīgi ārsta eksperta sertifikātu ieguvušās personas ar divu gadu pieredzi rezidentūras programmā. Ar likuma izmaiņām šīs prasības svītrotas, jo tās būtiski ierobežo ārstu iespēju strādāt Valsts darbspēju ekspertu komisijā. Vienlaikus Labklājības ministrija ir paredzējusi nodrošināt specifiskas apmācības ārstiem bez eksperta sertifikāta, kuri veiks invaliditātes ekspertīzi. 

A.Barča cer, ka likuma izmaiņas ļaus Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai aizpildīt vakances un mazināt rindas pēc pakalpojuma, kā arī pilnveidot klientu apkalpošanas standartu.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt