Baltā galdauta svētkos Saeimā godina Augstākās padomes deputātus, kuri balsoja par neatkarības atjaunošanu

(04.05.2016.)

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, iedibinot Baltā galdauta svētku tradīciju, Saeimā tika godināti Augstākās padomes deputāti, kuri 1990.gada 4.maijā nobalsoja par Neatkarības deklarācijas pieņemšanu.

„4.maijā pirms 26 gadiem jūs, tautas ievēlētie priekšstāvji, izpildījāt tautas gribu. Jūs piepildījāt sapni par neatkarīgas Latvijas atdzimšanu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, godinot Augstākās padomes deputātus, kuri balsoja par neatkarības atjaunošanu.

„Arī jūs vēsturiskajā 4.maija balsojumā tāpat kā visi cilvēki visā Latvijā, aizturējuši elpu, skaitījāt balsi pie balss. Kāpāt tribīnē, iedvesmojāt, pārliecinājāt, skaidrojāt un galu galā – guvāt pārliecinošu vairākumu,” teica I.Mūrniece, pateicoties par vēsturisko balsojumu, kas mainījis vēstures gaitu un ļāvis atgūt valsts neatkarību.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tas ir liels prieks un gods pirmo reizi Baltā galdauta svētkus svinēt šeit, Saeimā, kopā ar Augstākās padomes deputātiem.

„4.maijs, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena, ir mūsu – par neatkarības deklarāciju balsojošo deputātu – laimes, prieka, lepnuma un spēka diena. Tā ir visu labo cilvēku, praktiski visu Latvijas ļaužu neatkarīgi no tautības svētku diena. Jo visi bija ar mums, un mēs bijām ar visiem. Šī saikne nav zudusi arī šobrīd,” klātesošajiem sacīja 4.maija Deklarācijas kluba prezidents Juris Karlsons.  

Baltā galdauta svētku mērķis ir iedibināt un stiprināt tradīciju 4.maijā cilvēkiem pulcēties pie viena galda ģimenes, draugu, kaimiņu vai kopienas lokā, apzināti svinot savas valsts esību un godinot tos, kuri palīdzējuši to radīt un nosargāt. Šie svētki atgādina, ka Latvijas Republikas neatkarības atjaunošana - Latvijas valsts otrā dzimšanas diena - bija rezultāts konkrētu cilvēku neatlaidīgai rīcībai, drosmei un uzdrīkstēšanās spējai.

Baltā galdauta svētki ir daļa no Latvijas simtgades programmas un jau šogad plaši tiek svinēti visā Latvijā.

4.maija svinīgie pasākumi fotogrāfijās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157667941919975
Video - Baltā galdauta svētki Saeimā: https://www.youtube.com/watch?v=AqFY8508V0M
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā