Konceptuāli atbalsta iespēju laulību reģistrēt arī pie notāra

(03.05.2016.)

Personas, kuras vēlēsies reģistrēt savu laulību, turpmāk to varēs darīt arī pie zvērināta notāra. To paredz Saeimas Juridiskajā komisijā otrdien, 3.maijā, konceptuāli atbalstītie grozījumi Civillikumā. Saistītus grozījumus Juridiskā komisija konceptuāli atbalstījusi arī Notariāta likumā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā

“Priekšlikums paplašināt to institūciju loku, kuras ir tiesīgas reģistrēt laulību, komisijā šodien tika vērtēts neviennozīmīgi. No vienas puses, Tieslietu ministrijas ieskatā šāds solis varētu palielināt noslēgto laulību skaitu un veicināt ģimenes mantisko attiecību noregulēšanu. Taču pret šādu soli iebilst pašvaldības un dzimtsarakstu nodaļu pārstāvji, izsakot gan juridiskus, gan ētiskus apsvērumus, piemēram, ka viena un tā pati iestāde saskaņā ar jauno kārtību varēs gan laulāt, gan šķirt. Deputātu vairākums tomēr sliecās šo likumprojektu atbalstīt, un darbu pie tā turpināsim starp lasījumiem,” norāda par likumprojekta virzību atbildīgas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.   

Komisijā atbalstītā likumprojekta redakcija paredz: ja personas vēlēsies laulāties pie zvērināta notāra, iesniegumu par laulības noslēgšanu notārs taisīs notariālā akta formā, to iereģistrēs aktu un apliecinājumu reģistrā, kā arī laulības reģistrācijas lietu reģistrā. 

Notāram, pirms sagatavot notariālo aktu par laulības noslēgšanu, būs jāpārliecinās, vai nepastāv šķēršļi tās noslēgšanai un jāizskaidro personām, kuras vēlas laulāties, notariālā akta saturs, nozīme un tiesiskās sekas. Savukārt personām būs jāapliecina, ka ir sapratušas akta saturu, nozīmi un ka tas atbilstu viņu gribai. Notārs to apliecinās un iereģistrēs attiecīgajā reģistrā, kā arī ar atbilstošu ierakstu papildinās arī laulības reģistrācijas lietu reģistru. 

Saskaņā ar likuma izmaiņām zvērināti notāri pilnībā būs atbildīgi par laulības reģistrācijas procesu – notāri paši veiks ierakstus civilstāvokļa aktu reģistrācijas sistēmā, nevis sūtīs ziņas dzimtsarakstu nodaļai, kā tas patlaban jādara garīdzniekam, ja personas laulājas, piemēram, baznīcā, teikts likumprojekta anotācijā. 

Tādējādi personām būs plašākas izvēles iespējas sakārtot savstarpējās attiecības, izmantojot alternatīvu veidu, kādā slēgt laulību. Šāda iespēja varētu palielināt noslēgto laulību skaitu, tostarp starp pāriem, kuri ilgstoši dzīvo nereģistrētās attiecībās, norāda grozījumu autori Tieslietu ministrijā. 

Kā deputātiem šodien norādīja Tieslietu ministrijas pārstāvji, provizoriskās laulības noslēgšanas izmaksas pie notāra sasniegs 100 eiro. 

Tāpat ar grozījumiem plānots atteikties no divu liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas laikā. Turpmāk līgava vai līgavainis uz laulību reģistrāciju varēs pieaicināt vienu vai divus pilngadīgus lieciniekus un liecinieku neesamība nebūs šķērslis laulības noslēgšanai. Likumprojektu autori norādījuši, ka prasībai pēc divu liecinieku obligātas klātbūtnes vairs nav juridiska pienesuma un tā vairāk vērtējama kā vēsturiska tradīcija. 

Patlaban laulības var slēgt dzimtsarakstu nodaļā vai pie garīdznieka, un laulību reģistrē, klātesot diviem pilngadīgiem lieciniekiem. 

Ņemot vērā, ka līdz ar plānotajām izmaiņām nepieciešams papildināt civilstāvokļa aktu reģistra funkcionalitāti ar attiecīgu programmatūru un tehnisko dokumentāciju, lai zvērinātiem notāriem būtu nodrošināta iespēja reģistrā iekļaut ziņas par laulību reģistrāciju, paredzēts, ka jauno iespēju slēgt laulību pie notāra iedzīvotāji varēs izmantot, sākot ar nākamā gada 1.septembri. 

Grozījumi Civillikumā, Notariāta likumā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā trijos lasījumos vēl jāskata Saeimas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā